Stambeni krediti sa kamatom 3,99%

Objavljeno: 19.09.2008


Novosti iz banaka izvor: KBC banka-Beograd

KBC banka ponudila je građanima stambene kredite vezane za švajcarski franak s efektivnom kamatnom stopom od 3,99 odsto, a ta kamatna stopa sigurno se neće menjati do kraja godine - kaže Avram Milenković, predsednik Izvršnog odbora KBC banke.

KBC je jedna od vodećih finansijskih institucija u Belgiji. Prisutna je u 35 zemalja širom sveta, a na našem tržištu pojavila se posle kupovine „A banke“.

I Euribor i Libor, referentne kamatne stope po kojima se banke zadužuju na međunarodnom tržištu novca, beleže rast. One su, osim marže, sastavni deo promenljivih kamata. Kakve su vaše prognoze kretanja kamata?
- Obezbedili smo dobre fondove za stambene kredite i ukalkulisali maržu banke na jednom nivou koji omogućava da se u ovoj oblasti širimo malo brže nego ostali jer nam je to i strateški cilj, a mislim da će tako biti i ubuduće. Događaji na svetskoj sceni sigurno će uticati na njihov rast, ali mi ćemo se truditi da u delu marži reagujemo tako kako bismo za klijente zadržali isti nivo opterećenja koji je i danas. Naravno, to ne zavisi samo od nas. Ukoliko kretanja na tržištu budu išla dramatično nagore, sigurno će doći i do promene naše kamatne politike.

U borbi za klijente odrekli ste se i troška obrade kredita.
- Do kraja godine sigurno nećemo naplaćivati. Sada pripremamo budžet za sledeću godinu, tako da ćemo se truditi da ne uključimo te troškove, ali ako to ipak bude potrebno, onda ćemo nastojati da oni budu minimalni.

U Srbiji se dosta priča o bankarskim zaradama i visokim maržama, ali malo ko se usudi da kaže kako će smanjivati marže.
- Iza nas stoji veoma značajna i moćna finansijska grupa i mi se moramo pridržavati kodeksa grupe. To znači okrenutost i otvorenost prema klijentima, kao i jedan iskren odnos s njima. Ne želimo da narušavamo taj odnos, ono što objavljujemo to i sprovodimo. Dobar glas o banci se širi upravo od klijenata.

Kako biste posavetovali građane, da se zadužuju u evrima ili francima?
- To je uvek pitanje opredeljenja. Dobro je da je to ostavljeno klijentima na razmišljanje uz, razume se, jednu lagodnost koju banka nudi: ukoliko klijent želi iz franka da pređe u evro, to može da uradi bez ikakavih troškova.

Povlašćen položaj
Koliko će finansijska kriza u SAD uticati na vaše poslovanje ovde?
- Za sada tog uticaja na poslovanje KBC grupe nema ili je beznačajan. Što se tiče KBC banke, ne očekujem da će se to desiti jer smo mi ipak u povlašćenom položaju, a to je položaj razvoja, koji podrazumeva nova ulaganja.

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana