NBS uvela prinudnu upravu

Objavljeno: 24.10.2008


Novosti iz banaka izvor: Metals banka-Novi Sad

Metals banka potvrdila je da je odlukom guvernera Narodna banke Srbije Radovana Jelašića u toj banci uvedena prinudna uprava, ali se ne navode razlozi za to.

Odluka o uvođenju prinudne uprave suspendovani su dosadašnji organi uprave, a za prinudne upravnike imenovani su Srđan Petrović i Đorđe Jevtić. Odluka je doneta juče, navodi se u saopštenju Metals banke, ali se ne preciziraju razlozi zbog kojih je centralna banka uvela prinudne mere.

Kako se dodaje, spremnost NBS da podrži Metals banku imajući u vidu posebno visoku adekvatnost kapitala koju banka poseduje, spremnost deponenata i akcionara da pruže finansijsku podršku banci, kao i nova uprava koja će voditi njeno poslovanje, garantuju buduće nesmetano funkcionisanje i poslovanje banke.

To se, navode iz Metals banke, odrazilo na današnje poslovanje, tako da je platni promet funkcionisao bez ikakvih zastoja, a do 11.30 časova su realizovani svi zaostali nalozi iz prethodnih dana.

Metals banka je istakla da je zahvaljujući podršci, pre svega najvećih deponenata banke i podršci Narodne banke Srbije, uspela da prevaziđe privremene teškoće.

U saopštenju piše i da se banka izvinjava svim klijentima zbog poteškoća koje su, pre svega u obavljanju platnog prometa, imali proteklih dana i dodaje da je Metals banka i dalje na raspolaganju sa atraktivnim uslugama i uslovima, koji će zahvaljući pomenutoj podršci biti poboljšani i unapređeni.

U NBS za B92 nisu mogli da potvrde ove informacije i dodali su da će biti izdato saopštenje.

NBS je pre nedelju dana saopštila je da je utvrdila nepravilnosti u poslovanju Metals banke, zbog čega je poslednjih dana došlo do usporavanja platnog prometa i zbog čega je preduzela "preventivne, korektivne aktivnosti radi njihovog otklanjanja".

Centralna banka je tada ocenila da će Metals banka u kratkom roku otkloniti nepravilnosti i uspostaviti nesmetano pružanje usluga klijentima.

Akcije Metals banke se od 26. avgusta 2008. nalaze na A listi Beogradske berze. Tada je na primarno tržište uključeno ukupno 341.355 akcija Metals banke čija je tržišna vrednost bila deset milijardi dinara, odnosno oko 130 miliona evra.

Metals banka je 1. oktobra 2008. na sajtu Beogradske berze objavila da planira dokapitalizaciju u vrednosti 1,04 milijarde dinara. Skupština akcionara je, kako je navedeno, donela odluku o izdavanju javnom ponudom 81 hiljade običnih akcija emisije pojedinačne nominalne vrednosti 12.850 dinara.

Sredstva prikupljena emisijom, prema toj odluci, trebalo bi da budu iskorišćena za povećanje osnovnog kapitala radi razvoja novih bankarskih proizvoda i usluga i obezbeđenja konkurentnosti.

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana