Raiffeisen bank Beograd stabilna

Objavljeno: 19.02.2009


Novosti iz banaka izvor: Raiffeisen bank-Beograd

Rajfajzen banka u Beogradu je veoma stabilna o čemu najbolje govori vodeće mesto po pokrivenosti bankarske aktive kapitalom od oko pola milijarde evra.

U reagovanju na pisanje medija o padu vrednosti akcija Rajfajzen Internešenela na Bečkoj berzi i analize kompanije Mudis o bankama koje posluju na tržištima Istočne Evrope, zamenik predsednika Izvršnog odbora banke Zoran Petrović je rekao da je Rajfajzen banka u Srbiji izvanredno kapitalizovana i da je ostvarila rekordan rezultat u 2008. godini.

"U izveštaju međunarodne agencije za kreditni rejting Mudis konstatuje da se zemlje razlikuju po izloženosti rizicima i naravno to je tačno", kazao je Petrović i ukazao da postoje velike razlike između Albanije ili Belorusije, Poljske i Srbije, pa i razlike u samom kvalitetu bankarskog sistema.

"Što se tiče Srbije, bankarski sistem je izuzetno stabilan, sa kapitalnom adekvatnošću od čak 23,3 odsto i izuzetno likvidan, zahvaljujući i velikom kapitalu kojim su strane banke dokapitalizovale banke ćerke na ovdašnjem tržištu", objasnio je Petrović.

On je ocenio i da su se, sa druge strane, oštre mere NBS, koje su bile usmerene na borbu protiv inflacije od 2006. naovamo, pokazale kao izuzetno dobre sa stanovišta o čuvanja stabilnosti finansijskog sistema. Zbog izuzetno visoke likvidne pozicije, Rajfajzen banka je ne samo najznačajniji kreditor privrede zajedno sa svojom centralom, nego i najveći kreditor na međubankarskom deviznom i dinarskom novčanom tržištu u Srbiji, naveo je Petrović.

Petrović kaže da je, posle izvesnog povlačenja štednih uloga iz banaka u oktobru prošle godine, početkom 2009. započet trend blagog rasta depozita stanovništva.

NBS: Nema razloga za strepnju
Ne postoji ni jedan razlog, zbog kojih bi klijenti Rajfajzen banke ili bilo koje druge banke u Srbiji trebalo da strepe za svoje depozite i sigurnost transakcija, kažu u NBS.

NBS je upozorila da nedovoljno stručno utemeljeni napisi u pojedinim medijima "ne bi trebalo da budu osnov za postavljanje pitanja o stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora, jer to može uticati na poverenje javnosti, koje je temelj svakog bankarskog sektora".

Narodna banka prati i analizira poslovanje svake banke na redovnoj osnovi, a od oktobra meseca prošle godine je pojačala to praćenje, naročito u vezi sa likvidnošću i kvalitetom aktive, na bazi svih informacija uključujući i informacije od samih banaka, nadležnih nacionalnih supervizora.
izvor:B92

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana