Subvencionisani krediti za novogradnju

Objavljeno: 28.09.2009


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

Beograd, 28.septembar 2009. – ProCredit banka potpisala je sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja ugovor o učešću u programu subvencionisanih kredita za novogradnju.
Zahteve za ove, izuzetno povoljne kredite, građani će već od srede, 30. septembra moći da podnose u ekspozituri ProCredit banke ulici Milutina Milankovića 17 u Beogradu, a od ponedeljka 5. oktobra i u ostalim ekspoziturama.
Krediti će biti odbravani svim državljanima Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji republike, starosti do 45 godina, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju stambeni kredit u korišćenju i čija zarada ne prelazi 120.000 dinara. Krediti će se odobravati i za zamenu postojećeg stana za novi, a kreditirati će se samo razlika u ceni. Program treba da omogući građanima da lakše i jeftinije dođu do stana, pri čemu moraju da obezbede pet odsto učešća za kredit, dok će država iz budžeta obezbediti beskamatni kredit za učešće od dodatnih 20 odsto, a banka kreditirati preostalih 75 odsto iznosa. Posebna pogodnost je što su krediti beskamatni za kupce u prve tri godine, sve do 31. oktobra 2012. godine, a poslednjih 5 godina otplate Vlada subvencioniše kamatu u punom iznosu. To znači da će građani koji stan kupe do kraja oktobra ove godine, na period otplate od 30 godina, od novembra 2012. godine u naredne 22 godine plaćati kredit po kamatnoj stopi od 4.9% do 5.9%.
"Kao razvojna banka, ProCredit banka je prepoznala potencijal koji ovaj program nosi u pogledu podrške razvoju domaće građevinske industrije, ali i u kojoj meri doprinosi mogućnosti da naši građani reše značajno životno pitanje, što kupovina stana svakako jeste, čime im se olakšavaju dalje razvojne mogućnosti" - rekla je povodom potpisivanja ugovora Mirjana Garapić Zakanji, član Izvršnog odbora banke, i dodala da "ovaj program treba da doprinese tražnji za stanovima u izgradnji, što osim građevinske, upošljava i dodatne, vezane grane privrede i time je njegov uticaj veći." Osim toga, ProCredit banka je i do sada učestvovala u programima subvencija Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva ekonomije, za poboljšanje likvidnosti, kupovinu domaće mehanizacije i trajnih potrošnih dobara, svesna značaja koje oni imaju za stabilnost i razvoj ukupne privredne slike u zemlji, i u svima njima imala značajan udeo u isplatama.
Maksimalni iznos kredita ja 100.000 evra, period otplate do 30 godina a fond koji je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo za kreditiranje učešća i subvencionisanje kamate za stambene kredite do kraja ove godine iznosi 450 miliona dinara.


Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana