Lizing za unapređenje energetske efikasnosti

Objavljeno: 06.11.2009


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

Beograd, 06. novembar 2009. - ProCredit Leasing, kao pouzdan i dugogodišnji partner velikog broja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednika u Srbiji, predstaviće na srpsko-nemačkom forumu o energetskoj efikasnosti, koji će se održati 9. novembra u okviru manifestacije „Dani Nemačke“, spektar novih lizing proizvoda za unapređenje energetske efikasnosti.

Ponuda novih proizvoda deo je usmerenja ProCredit Leasing-a na podršku energetskoj efikasnosti, realizovanog sa ciljem da se domaćim preduzetnicima, privrednicima, poljoprivrednicima i građanima pruži mogućnost da pod veoma povoljnim uslovima unaprede energetsku efikasnost u svom poslovanju i da na taj način, kroz uštedu i modernizaciju opreme, unaprede proizvodnju, ali i poboljšaju kvalitet svog života.

- ProCredit Leasing i nemačka razvojna banka KfW potpisali su krajem januara ove godine ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 15 miliona evra koje će ProCredit Leasing po povoljnim uslovima odobravati malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u njihovom poslovanju i proizvodnji. Zahvaljujući ovom projektu, svi preduzetnici i poljoprivredni proizvođači zainteresovani da nabave novu opremu ili adekvatno opreme svoj proizvodni prostor na lizing biće u prilici da osiguraju odgovarajuće uštede, pruže značajniji doprinos zaštiti životne sredine, ali i da čitavo svoje poslovanje učine mnogo efikasnijim - ističe Mirjana Garapić Zakanji, Predsednik Upravnog odbora ProCredit Leasing.

Prema njenim rečima, upravo ovaj novi lizing proizvod kompanije ProCredit Leasing biće predstavljen svim zainteresovanim posetiocima predstojećeg foruma srpsko-nemačkog dijaloga. Njime će biti moguće nabavljati uređaje poput kotlova na biomasu, sisteme za grejanje na solarnu energiju, efikasnije elektromotore i ostale uređaje, vozila i mašine.

Razmere mogućih unapređenja najbolje ilustruje primer proizvodnje toplote za komoru za sušenje drvne građe i zagrevanje prostora površine od oko 1000 m2. Kompanija koja se bavi obradom drveta bi imala godišnje troškove od približno 111.165 evra, ukoliko kao gorivo koristi prirodni gas. Uz nabavku kotlova na biomasu, odnosno drvni otpad koji nastaje u procesu proizvodnje, na lizing sa rokom otplate od 5 godina, investicija od 15.000 evra sa mesečnom ratom od 300 evra sama bi sebe isplatila kroz 7 meseci, kroz mesečnu uštedu od preko 3.000 evra. U ovu uštedu je uračunat i izostanak zarade koju bi kompanija imala od prodaje drvnog otpada, da ga ne koristi kao izvor energije.

Detaljne informacije o prednostima unapređenja energetske efikasnosti i potencijalima koje to unapređenje nosi, kao i podršci koju je ProCredit Leasing spreman da im u tome pruži, svi zainteresovani mogu da dobiju u svim ekspoziturama ove kompanije, kao i pozivom Info centra ProCredit Leasing-a na broj telefona 0 700 700 000.


Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana