EBRD odobrio dokapitalizaciju

Objavljeno: 08.12.2009


Novosti iz banaka izvor: Komercijalna banka

Odbor direktora Evropska banke za obnovu i razvoj odobrio je 4,6 milijardi dinara za dokapitalizaciju Komercijalne banke iz Beograda.


Kako je objavljeno na sajtu www.ebrd.com, pored EBRD, koja ima 25 odsto akcija Komercijalne banke, u toj dokapitalizaciji od ukupno 11,4 milijardi dinara učestvovaće i Medjunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački investicioni fond DEG i Švedski fond za investicije u zemlje u razvoju (Swedfund).

Povećanje kapitala obaviće se emisijom preferencijalnih akcija bez prava glasa koje će moći da se pretvore u obične akcije sa pravom glasa od 1. januara 2013. godine, navodi se na sajtu.

Svrha dokapitalizacije je da se u vreme krize ojača sistemskiznačajna banka u Srbiji, da se Komercijalnoj banci omogući povećanja kapitala u bankama-ćerkama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovni i nastavi kreditiranje privrede, navela je EBRD.

Potpredsednik Vlade Srbije Mladjan Dinkić 3. decembra je najavio da će ugovor o dokapitalizaciji Komercijalne banke, vredan 120 miliona evra biti potpisan 17. decembra sa medjunarodnim kreditorima.

Dinkić je kazao da će Vlada Srbije imati rok od tri godine da prati tu dokapitalizaciju kako bi zadržala udeo od 46,2 odsto uKomercijalnoj banci i dodao da će udeo EBRD biti povećan sa 25 na 34,6 odsto, na uštrb malih akcionara.

Komercijalna banka Beograd je druga po snazi banka na srpskom tržištu, ima više od 900.000 klijenata i preko 1,2 miliona otvorenih računa.

Prema podacima sa Beogradske berze država ima 42,59 odsto kapitala Komercijalne banke, a posredno, preko firmi u vlasništvu, poseduje više od 50 procenata akcija. Evropska banka za obnovu i razvoj je vlasnik 25 odsto akcija.

Ukupni kapital Komercijalne banke, prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije, na kraju septembra ove godine iznosio je 26,6 milijardi dinara.
izvor: S Media

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana