Lizing za unapređenje energetske efikasnosti

Objavljeno: 04.03.2010


Novosti iz banaka izvor: ProCredit Leasing

ProCredit Leasing, kao pouzdan partner velikog broja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednika u Srbiji, upotpunio je od nedavno svoju ponudu novim proizvodom - lizingom za unapređenje energetske efikasnosti. 

Reč je o lizingu koji svim preduzećima i preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima i domaćinstvima u Srbiji pruža mogućnost da pod veoma povoljnim uslovima poboljšaju energetsku efikasnost i na taj način, kroz uštedu i modernizaciju opreme, unaprede svoju proizvodnju i poslovanje, ali i poboljšaju kvalitet svog života. Isplativost ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti je izuzetno velika i može se precizno izračunati, odnosno moguće je proceniti koliko je sredstava potrebno za modernizaciju, za koliko meseci će nova i energetski efikasna oprema otplatiti sama sebe i kolike uštede takva modernizacija donosi korišćenjem.

- ProCredit Leasing i nemačka razvojna banka KfW potpisali su početkom 2009. godine ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 15 miliona evra koje će ProCredit Leasing po povoljnim uslovima odobravati malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u njihovom poslovanju i proizvodnji. Zahvaljujući ovom projektu, svi preduzetnici i poljoprivredni proizvođači zainteresovani da nabave novu opremu ili adekvatno opreme svoj proizvodni prostor na lizing biće u prilici da osiguraju odgovarajuće uštede, pruže značajniji doprinos zaštiti životne sredine, ali i da čitavo svoje poslovanje učine mnogo efikasnijim - ističe Maja Šujeranović, izvršni direktor ProCredit Leasing.

Prema njenim rečima, unapređenje energetske efikasnosti uvek znači modernizaciju poslovnog ili proizvodnog procesa, nabavku opreme i primenu modernih rešenja, koja zahvaljujući uštedama koje donose, u kratkom roku mogu da otplate sama sebe. Ovim lizingom je moguće nabaviti uređaje poput kotlova na biomasu, sisteme za grejanje na solarnu energiju, efikasnije elektromotore i ostale uređaje, vozila i mašine.

Razmere mogućih unapređenja najbolje ilustruje primer proizvodnje toplote za komoru za sušenje drvne građe i zagrevanje prostora površine od oko 1000 m2. Kompanija koja se bavi obradom drveta bi imala godišnje troškove od približno 111.165 evra, ukoliko kao gorivo koristi prirodni gas. Uz nabavku kotlova na biomasu, odnosno drvni otpad koji nastaje u procesu proizvodnje, na lizing sa rokom otplate od 5 godina, investicija od 15.000 evra sa mesečnom ratom od 300 evra sama bi sebe isplatila kroz 7 meseci, kroz mesečnu uštedu od preko 3.000 evra. U ovu uštedu je uračunat i izostanak zarade koju bi kompanija imala od prodaje drvnog otpada, da ga ne koristi kao izvor energije.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana