Nova KBM postala većinski vlasnik Credy banke

Objavljeno: 08.03.2010


Novosti iz banaka izvor: Credy banka

Svečanim potpisivanjem ugovora akcionara između Republike Srbije i Nove Kreditne banke Maribor d.d. (Nove KBM) izvršena je dokapitalizacija kragujevačke Credy banke. Nova KBM, dokapitalizacijom vrednom približno 10 miliona evra postala je vlasnik 55,10 % paketa akcija, koje je imala Vlada Republike Srbije u toj banci. Credy banka je tako postala 14. članica Grupe Nova KBM, vodeće finansijske grupacije u regiji. Sedište banke i dalje će biti u Kragujevcu.
Ugovor akcionara, između Republike Srbije i Nove Kreditne banke Maribor d.d. potpisali su u ime Vlade Republike Srbije ministarka finansija Diana Dragutinović, a u ime Nove KBM Matjaž Kovačič, predsednik Uprave, kao i Manja Skernišak i Andrej Plos, članovi Uprave.
»Dokapitalizacija Credy banke a.d. Kragujevac od strane Nove Kreditne banke Maribor, predstavlja direktnu stranu investiciju u iznosu od 10 miliona evra. Ova investicija značajna je ne samo za Credy banku, već i za ceo finansijski sektor Srbije, zbog ulaska novog investitora na naše tržište. Republika Srbija ostaje vlasnik 24,8% kapitala Credy Banke, ali ima mogućnost da u narednim emisijama izvrši dokapitalizaciju Banke i zadrži postojeće učešće u kapitalu. Ova transakcija je u skladu sa usvojenom Strategijom Vlade o upravljanju akcijama banaka u vlasništvu Republike Srbije. Navedenom investicijom i dodatnim ulaganjem, biće obezbeđen stabilan razvoj Banke i podrška srednjim i velikim klijentima iz regiona koji je na dobrom putu da postane industrijski vodeći. Pri tome, ovo ulaganje i preuzete obaveze posebno su značajne i dobijaju na težini, jer dolaze u sred finansijske krize.«, izjavila je Diana Dragutinović, ministar finansija u Vladi Republike Srbije.
»Ulazak Nove KBM na srpsko tržište predstavlja važan korak napred u postizanju strateških ciljeva kompanije, uključujući, između ostalog, proširenje na tržište jugoistočne Evrope. Dimenzija posla je takva da ne predstavlja bitniji sistemski rizik poslovanja za Novu KBM, a saradnja je izuzetno važna i za slovenačku privredu, pa će i prisutvo slovenačke banke na srpskom tržištu učvrstiti poslovne veze između dve zemlje i omogućiti mnoge nove uzajamne poslovne mogućnosti.«, izjavio je Matjaž Kovačič, predsednik uprave Nove KBM, i dodao da »tržište Srbije važi za jedno od najperspektivnijih finansijskih tržišta u jugoistočnoj Evropi, a srpski bankarski sistem ima veliki potencijal i velike mogućnosti razvoja«.

»Priključenjem Grupi Nove KBM Credy banka ima veliku priliku za budući rast i razvoj, što će Credy banci omogućiti da stekne dodatna znanja i mogućnost za razvoj novih, složenijih bankarskih proizvoda, kako za stanovništvo tako i za pravna lica, ali i mogućnost da postane moderna banka, prepoznatljiva po inventivnosti, prilagodljivosti i potrebama klijenata«, izjavio je Milovan Bošković, predsednik izvršnog odbora Credy Banke.
Govornici su na današnjoj konferenciji za novinare izrazili i zadovoljstvo, da je bila zvanično potvrđena saradnja, koja je od početka bila profesionalna, korektna i na temelju međusobnog razumevanja.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana