Podrška NLB banke privrednicima Nišavskog okruga

Objavljeno: 10.03.2010


Novosti iz banaka izvor: NLB banka

NLB banka je uspešno započela plasiranje kredita za mala i srednja preduzeća i preduzetnike u Nišavskom okrugu, nakon potpisivanja Ugovora o korišćenju sredstava Programa lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu – LEDIB, krajem januara, između NLB banke a.d. Beograd i Narodne banke Srbije. 

Potpisivanju ovog Ugovora prethodilo je zaključivanje Finansijskog sporazuma između Vlade Kraljevine Danske, Vlade Republike Srbije i Narodne banka Srbije, kojim je Kraljevina Danska obezbedila finansijska sredstva u iznosu od oko 2 miliona evra za realizaciju kreditne linije. NLB banka učestvuje u ovom programu sa oko 2 miliona evra sopstvenih sredstava, tako da ukupan kreditni fond za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Nišavskom okrugu iznosi oko 4 miliona evra.

Potpisivanjem ovog Ugovora, NLB banka je postala jedina banka preko koje se može konkurisati za ove kredite.

LEDIB program, sa sedištem u Nišu, je osnovan u skladu sa dogovorom između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Danske, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta i razvoja Nišavskog okruga.

Uz podršku Vlade Kraljevine Danske i aktivnim uključivanjem NLB banke, privrednici iz Nišavskog okruga, korišćenjem ovih kredita po povoljnim uslovima, dobijaju mogućnost da rade na razvoju i unapređenju svog poslovanja, a time i da direktno utiču na unapređivanje ekonomskog statusa i položaja tog dela Srbije.

Uspešni početak realizacije ove kreditne linije bio je neposredan povod boravka guvernera Narodne banke Srbije - Radovana Jelašića, predsednika Izvršnog odbora NLB banke - Zorana Đurovića i danske ambasadorke - Mette Kjuel Nielsen gradu Nišu i vlasniku preduzeća Kanin, Draganu Nenadoviću, jednom od korisnika investicionog kredita iz ovog programa.

„Preduzeće „Kanin“ d.o.o. osnovano je 1995. godine u Nišu i bavi se proizvodnjom radne i zaštitne obuće kao i radne odeće. Pored ovoga, naše preduzeće u svom asortimanu obuhvata celokupnu zaštitnu opremu (zaštita glave, tela, ruku i nogu), koja se koristi u metalnoj, rudarskoj, prehrambenoj industriji, elektroprivredi, građevinarstvu itd. Svi proizvodi izrađeni su u potpunosti od domaćih materijala. Poslujemo na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Naša firma sa 21-im zaposlenim, nastoji da unapređuje svoje poslovanje i proširi obim proizvodnje. Upravo zato smo i odlučili da iskoristimo mogućnosti ove kreditne linije. Dugoročni investicioni kredit je nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa NLB bankom, a iskoristićemo ga za nabavku teretnog kombija za prevoz gotovih proizvoda“, izjavio je Dragan Nenadović, vlasnik preduzeća Kanin iz Niša.

Nakon posete uspešnom privredniku iz Nišavskog okruga, goste i predstavnike medija je u ime grada Niša u Gradskoj kući primio gradonačeknik Niša – Miloš Simonović.

„Srbiji su danas, više nego ikada, potrebna investiciona ulaganja radi ravnomernijeg i bržeg razvoja i radi otvaranja novih radnih mesta i zapošljavanja. Zbog toga je naša banka, kao društveno odgovorna, prepoznala svoj dugoročni interes da učestvuje, zajedno sa Vladom i Narodnom bankom Srbije, u realizaciji lokalnog ekonomskog razvoja na Balkanu LEDIB i tako učvrsti i znatno poboljša svoj položaj na finansijskom tržištu Srbije. Da smo, ulaskom u ovaj program, ispravno postupili govori i činjenica da već na samom početku realizacije kreditne linije imamo veliko interesovanje privrednika, koji na ovaj način žele da unaprede svoje poslovanje, pod povoljnim uslovima“, izjavio je Zoran Đurović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke.


- Karakteristike kreditnih proizvoda iz ove kreditne linije -

Ovi krediti namenjeni su finansiranju investicionih ulaganja i obrtnih sredstava. Preduslov za odobravanje kredita je procena banke da će njegova realizacija imati pozitivan uticaj na opšti razvoj, koji podrazumeva: stvaranje novih ili zadržavanje starih radnih mesta, povećanje nacionalnih prihoda od izvoza, proizvodnju lokalnih proizvoda i usluga koji mogu biti konkurentni sa izvoznim proizvodima i uslugama, jačanje organizacionih kapaciteta i ljudskih resursa, uvođenje novih tehnologija koje nisu štetne za životnu sredinu itd.

Krediti se mogu odobriti i za nove projekte, uz dostavu biznis/poslovnog plana iz koga se jasno uočava pozitivan opšti uticaj na razvoj.
NLB banka u okviru ove linije nudi:
- kratkoročne kredite u iznosu od 3.000 EUR do 30.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, i
- dugoročne investicione kredite u iznosu od 10.000 EUR do 50.000 EUR u dinarskoj protivvrednost.

Krediti se odobravaju isključivo u dinarima, po kamatnoj stopi koja se obračunava na osnovu Referentne kamatne stope NBS + 3 do 4% godišnje.

Kratkoročni krediti se vraćaju u periodu od 6 do 12 meseci, a dugoročni investicioni krediti u periodu od 1 do 5 godina, uključujući i grejs period koji može biti do 12 meseci.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana