Isplaćeno 200 prvih kredita

Objavljeno: 01.04.2010


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

ProCredit banka, kao vodeća banka u podršci razvoju domaće poljoprivrede, počela je sa isplatom subvencionisanih dugoročnih i kratkoročnih kredita u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i za samo nekoliko dana poljoprivrednim gazdinstvima u našoj zemlji isplatila oko 200 pomenutih kredita, namenjenih nabavci repromaterijala za prolećnu setvu i kupovini nove poljoprivredne mehanizacije. 

Interesovanje poljoprivrednika za subvencionisanim agro kreditima ProCredit banke je i ove godine izuzetno veliko. Ekspoziture ProCredit banke širom Srbije su za samo tri nedelje primile više od 490 zahteva za kratkoročne kredite u ukupnoj vrednosti preko 224 miliona dinara, kao i više od 220 zahteva za dugoročne kredite u ukupnoj vrednosti većoj od četiri miliona evra.

Postupak odobravanja ovih kredita u ProCredit banci je izuzetno jednostavan i brz za sve poljoprivrednike. Od trenutka podnošenja zahteva, za šta je poljoprivrednicima potrebna samo lična karta, do momenta isplate kredita u proseku prođe samo nekoliko dana.

- Naša banka se sa velikim zadovoljstvom uključila u ovogodišnji program subvencionisanih kredita Ministarstva poljoprivrede, budući da zahvaljujući ovim kreditima domaći poljoprivrednici mogu da, pod najpovoljnijim uslovima na tržištu, nabave neophodan repromaterijal, ali i započnu sa daljim investicijama u modernizaciju svoje mehanizacije, izgradnju objekata, podizanju višegodišnjih zasada i uopšte sa daljim razvojem svog poslovanja. Prošlogodišnja iskustva ProCredit banke u odobravanju i isplati subvencionisanih kredita su izuzetno pozitivna, budući da smo tokom 2009. godine isplatili oko 520 dugoročnih subvencionisanih kredita, što je preko 60 odsto od ukupnog broja ovih kredita na domaćem tržištu, u ukupnoj vrednosti od blizu 14 miliona evra, kao i 233 miliona dinara kratkoročnih subvencionisanih kredita - istakao je Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Subvencionisane agro kredite u ProCredit banci mogu dobiti sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, a budući da je reč o namenskim kreditima, svi zainteresovani poljoprivrednici banci treba da dostave profakturu za predmet za koji im je potrebna finansijska podrška, odnosno fiskalni račun za kupljeni repromaterijal u slučaju kratkoročnih kredita.

Kratkoročni krediti se odobravaju na rok od 3, 6, 9 i 12 meseci i otplaćuju se jednokratno na kraju perioda otplate, zajedno sa pripadajućom kamatom, koja iznosi do 5 odsto. Rok otplate kod dugoročnih subvencionisanih kredita je do 66 meseci za investicije u osnovna sredstva, odnosno 108 meseci za izgradnju objekata i podizanje zasada, dok godišnja efektivna kamatna stopa iznosi oko 5 odsto uz mogućnost odložene otplate.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana