Rezultati za 2009. godinu

Objavljeno: 23.04.2010


Novosti iz banaka izvor: Volks banka

Volksbank Srbija, je i pored nepovoljnih ekonomskih uslova na globalnom i domaćem financijskom tržištu, završila 2009. Godinu sa profitom od 10,9 miliona evra. 

Ukupna aktiva u odnosu na kraj 2008. Godine je povećana sa 720 miliona evra na 735 miliona evra (povećanje od 2%), dok je broj korisnika povećan za 21% uz stabilnu mrežu od 26 ekspozitura na celoj teritoriju Srbije. U segmentu kredita Volksbank je zadržala visok nivo odobrenih kredita sa 285 miliona evra u sektoru privrede i 267 miliona evra za stanovništvo.

Axel Hummel, predsednik Izvršnog odbora Volksbank je rekao:

"Na početku 2009. bili smo prisiljeni da revidiramo naša očekivanja za narednu godinu, jer je globalna finansijska kriza rezultirala su potpunom promenoom makroekonomskog okruženja. Sada sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da nismo bili u pravu i da smo vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prošloj godini, koji su nadmašili naša očekivanja obzirom da je visina ostvarenog profita samo malo niža od rekordnog rezultata u 2008.godini.
U 2009. godini od ukupnog broja kredita datih stanovništvu, više od 80% kredita je realizovano u domaćoj valuti sa fiksnom kamatnom stopom i fiksnom mesečnom ratom u iznosu od preko 2 milijarde dinara. Klijenti su prepoznali sve pogodnosti ovakve vrste zaduživanja i potražnja za ovim kreditima je u konstantnom porastu jer je glavna motivacija klijenata smanjenje rizika od fluktuacije kursa. Početak 2010-te najavljuje i postepenu konsolidaciju tržišta stambenih kredita koje će preuzimati primat kako se situacija oko svetske finasijske krize bude konsolidovala.

Relnost je da bez povećanja kreditiranja privrede neće ni doći do značajnijeg oporavka ekonomske aktivnosti, otvaranja novih radnih mesta i povećanja kupovne moći stanovništva. Podsećanja radi, u prvoj polovini prethodne dekade glavni zamajac ekonomskog razvoja je pre svega predstavljala kreditan aktivnost banaka. Taj potencijal treba iskoristiti i u narednom periodu kako bi se privreda pokrenula a sa njom i kvalitet i standard života stanovnistva. Volksbank stalno stvara proizvode koji su skrojeni prema potrebama i mogućnostima klijenata, i mi ćemo se uvek truditi da osiguramo najbolje moguće uslove za međusobnu saradnju i partnerstvo ", rekao je Axel Hummel, predsednik Izvršnog odbora Volksbank Srbija.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana