Konferencija nove KBM i Privredne komore Srbije

Objavljeno: 28.05.2010


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Nova KBM jeu sklopu integracije srpske Credy banke u Grupu Nove KBM, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala dvodnevnu radnu posetu visoke privredne delegacije. U okviru posete članovi delegacije su učestvovali na poslovnoj konferenciji, a posetili su i sedište Credy banke u Kragujevcu, kao i sedište Fijat automobila Srbija, gde su se vodili razgovori sa lokalnim pretstavnicima o daljim mogućnostima za saradnju. 


Priključenjem Credy banke Grupi Nove KBM, Nova KBM je jasno pokazala svoj interes za investiranje u privredu Republike Srbije. Sa namerom da ojača saradnju sa svim relevantnim partnerima, koji posluju u Republici Srbiji i sa namerom da što više doprinese razvoju srpske privrede, Nova KBM je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala dvodnevnu posetu visoke slovenačke privredne delegacije. U okviru posete se odvijala i poslovna konferencija, čija je osnovna svrha bila razmena iskustva i povezivanje dveju privreda, kao i mogućnost uspostavljanja novih poslovnih partnerstava. Na poslovnoj konferenciji Nove KBM učestvovali su predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič, ekonomski ataše Republike Slovenije u Beogradu Slobodan Šešum, savetnik Privredne komore Srbije Mitar Pržulj i ministar za privredu i regionalni razvoj Republike Srbije Mlađan Dinkić. Poslovna konferencija, koja je informisala o mnogobrojnim iskustvima dveju ekonomija, zaključena je u pozitivnoj atmosferi, a učesnici su se složili, da je pred državama uspešna budućnost sa brojnim novim uzajamnim privrednim prilikama.

»Trenutna makroekonomska situacija u Srbiji je uprkos nestabilnosti svetske privrede dobra i stabilna. Drago mi je da su razvojni potencial naše privrede primetili i u Novoj KBM. Investicija u Credy banku i dodatna ulaganja će omogućiti stabilan razvoj banke, a ujedno će biti potpora srednjim i velikim klijentima iz regije, koji su na dobrom putu da postanu vodeći igrači u oblasti industrije. Uveren sam da će se saradnja, koja je počela investicijom u Credy banku, nastaviti korektno i profesionalno i da će ubuduće samo još dobijati na važnosti. Radi se, naime, o važnim obavezama, koje srpskoj privredi u ovim teškim vremenima predstavljaju stimulaciju i nadu za budućnost«, izneo je na kraju poslovne konferencije ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije Mlađan Dinkić.

Predsednik uprave Nove KBM, Matjaž Kovačič, je tom prilikom predstavio razloge za ulazak na srpsko tržište i predstavio strategiju banke za regiju. »Ulazak Nove KBM na srpsko tržište znaći važan korak napred pri realizaciji strateških ciljeva društva, među kojima je i širenje na tržišta JI Evrope. Saradnja je izuzetno važna i za slovenačku privredu, jer će slovenačke banke na srpskom tržištu ojačati poslovne veze između država i omogućiti brojne nove prilike na privrednom planu. Uveren sam da je pred nama uspešna budućnost i da ćemo zajedno uspeti da razvijemo veliki potencijal Credy banke«, izjavio je gospodin Kovačič. Kovačič je još naglasio i da će Nova KBM i ubuduće brinuti o rastu i razvoju Credy banke, a trudiće se i da doprinese razvoju srpske privrede u celini.
 

Akvizicijom vrednom 10 miliona evra, 5. marta ove godine, Nova KBM je integrisala Credy banku kao 14. članicu Grupe Nove KBM. Nova KBM je finasijski stub društvenog i ekonomskog napretka u okolini u kojoj posluje. Isto tako je i jedna od vodećih slovenačkih finansijskih institucija sa više od 400.000 klijenata i druga najveća banka u državi Slovenija. Rezultati Grupe Nove KBM su u prvom kvartalu ove godine, uprkos nestabilnim privrednim prilikama prevazišli planirane rezultate, tako da je grupa u ovoj godini u poređenju sa istim periodom prošle godine čisti profit povećala za 4,5-puta.

Profit Grupe Nove KBM iz redovnog poslovanja je u periodu od 1.1. do 31.3.2010. iznosio 14.726 hiljada evra i time je za 6,65 – puta viši od bruto profita u istom periodu 2009 godine. Realizacija profita s obzirom na plan grupe za godinu 2010 je 35 procenata.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana