Optimistični korisnici kartica

Objavljeno: 04.06.2010


Novosti iz banaka izvor: Master Card

Uprkos podacima prema kojima 68% vlasnika kartica misli da će svetska ekonomska kriza imati privremeni uticaj na njihove finansije, 52% onih koji poseduju kartice je optimistično kada je reč o njihovoj finansijskoj situaciji i veruje da će se ona popraviti u naredne tri godine, 28% veruje da će ostati nepromenjena, dok samo 15% veruje da će se pogoršati, kako pokazuju rezultati istraživanja MasterIndex za Srbiju, koje je sprovela kompanija MasterCard Europe aprila ove godine. 

U isto vreme, veliki broj korisnika platnih kartica (44%) veruje da se njihova ekonomska situacija popravila u poslednjih pet godina, od toga je 30% onih koji su primetili neznatno a 14% značajno poboljšanje sopstvene finansijske situacije. Takođe, 30% korisnika kartica misli da im je ekonomska situacija ostala nepromenjena, dok 26% smatra da se ona pogoršala.

Na pitanje vezano za navike prilikom korišćenja platnih kartica, većina ispitanika (78%) je odgovorila da koristi debitne kartice za kupovinu namirnica, dok 33% koristi iste za bankarske transakcije, kao što su podizanje novca ili plaćanje komunalnih troškova, a 31% njima kupuje odeću. Kao što je slučaj sa korišćenjem debitnih kartica, međutim u manjem procentu, 41% ispitanika najčešće koristi kreditne kartice za kupovinu hrane, dok je 38% pomenulo da koristi kreditne kartice u prodavnicama odeće.

Manuel Alekse, potpredsednik za tržišta visokog rasta kompanije MasterCard Europe, je izjavio:

„Ovogodišnje istraživanje MasterIndex za Srbiju je istaklo trend, uobičajen za period globalne recesije, prema kojem se prešlo sa korišćenja kreditne na korišćenje debtne kartice. Iako u mnogim okolnostima i dalje postoji potreba za kreditnim karticama, ljudi su počeli da češće koriste debitne kartice ne bi li imali više kontrole nad svojim trošenjem novca”.

Istraživanje MasterIndex je pokazalo da bi 61% vlasnika kartica želelo da poseduje platne kartice sa posebnim popustima u supermarketima, dok je dosta manji broj njih takođe pomenuo turističke agencije (34%) i prodavnice odeće (32%).

Alekse objašnjava: „Svetska ekonomska kriza je naterala potrošače ne samo da ograniče trošenje novca i da štede, već i da se odluče za korišćenje kartičarskih proizvoda koji im omogućavaju dodatnu vrednost prilikom svakodnevne kupovine, na primer kupovine namirnica u supermarketima. Kao što smo videli u prošlogodišnjim rezultatima istraživanja MasterIndex Srbija i ovogodišnji rezultati su ukazali na podjednako interesovanje korisnika kartica u Srbiji za kobrendirane platne kartice, koje nude značajne popuste u partnerskim supermarketima.“

MasterIndex istraživanje je takođe pokazalo da dok 46% ispitanika uspeva da uštedi novac na kraju svakog meseca samo 18% njih uspeva da uštedi značajnu količinu novca.

MasterIndex Srbija je jedinstveno istraživanje kompanije MasterCard Europe. Namenjeno je profilisanju vlasnika kartica, fokusirajući se na njihove navike i želje prilikom korišćenja kartica, kao i na njihovo viđenje sopstvene finansijske situacije i uticaja globalne krize. Istraživanje MasterIndex Srbija je prvi put sprovedeno u martu 2009. godine.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana