Emitovanje prvih dugoročnih obveznica

Objavljeno: 26.07.2010


Novosti iz banaka izvor: NLB banka

NLB banka a.d. Beograd, članica NLB Grupe, je prodala prvu emisiju dugoročnih kuponskih obveznica u vrednosti od 461 milion dinara. Hartije su emitovane putem zatvorene emisije unapred poznatim kupcima – profesionalnim investitorima, među kojima su osiguravajuća društva i penzioni fondovi.

Nominalna vrednost jedne obveznice iznosi 100.000 dinara, sa rokom dospeća od 5 godina i fiksnom kamatnom stopom od 5%. Obračun i isplata kamate se vrše šestomesečno, dok se nominalna vrednost obveznice isplaćuje po dospeću obveznice. Hartije od vrednosti su izdate sa evro valutnom klauzulom i biće listirane na Beogradskoj berzi. 

Osam profesionalnih investitora je, kupovinom ovih obveznica, potvrdilo svoj interes za dugoročnim finansijskim instrumentima.
Izdavanje obveznice predstavlja sledeću fazu razvoja domaćeg finansijskog tržišta, jer je po prvi put tržište dobilo dugoročni instrument sa navedenim karakteristikama.

„Na ovaj način želimo i da pošaljemo poruku tržištu da se dešava nešto novo, da NLB banka ne razmišlja samo o tome kako da privuče male deponente, već da sa dugoročnim zanimljivim proizvodima dodatno potvrdi nameru prisutnosti u Srbiji na duži rok. NLB banka je univerzalna banka i mora da preko ponude proizvoda zadovolji sve svoje klijente.
Srbija se približava razvijenim državama i mora da ima ovakve obveznice da bi se napravila kriva prinosa na dugi rok.
NLB banka planira da redovno izdaje emisije obveznica. Razmišljamo o tome da sledeće godine kamata bude varijabilna, da obveznice budu u dinarima, da emisija bude otvorena... U svakom slučaju će karakteristike nove obveznice zavisiti od interesa potencijalnih investitora”, izjavio je Branko Kobal, član Izvršnog odbora NLB banke.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana