Rast prihoda u drugom kvartalu za 2 odsto

Objavljeno: 03.08.2010


Novosti iz banaka izvor: Western Union

ENGLEWOOD, Kolorado, USA - Svetski lider u segmentu elektronskog plaćanja, kompanija Western Union ostvarila je na globalnom nivou u drugom kvartalu 2010. godine prihod od 1,3 milijarde dolara, što je za 2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ostvaren je dalji napredak u poslovanju transfera novca unutar SAD-a sa 28% porasta tokom kvartala, dok je u Evropskoj Uniji zabeležen sveukupni porast transakcija uprkos ekonomskih teškoćama u nekima od zemljama.

"Trend povećanja koji smo zabeležili tokom prvog kvartala je nastavljen i u drugom, budući da je svaki od naših regiona doprineo solidnom rastu transakcija. Verujem da je osnova solidna, sa jakim brendom, globalnom mrežom bez premca, i energičnim menadžment timom. Uvereni smo da su strategije profitabilnog rasta transfera novca, brz razvoj elektronskih kanala i povećanje broja plaćanja koja vrše preduzeća, prava formula za ostvarivanje uspeha", izjavila je predsednik i glavni izvršni direktor Western Uniona Kristina A. Gold. 

U najznačajnijem segmentu poslovanja – C2C (korisnik-ka-korisniku), koji čini 84 odsto ukupnog prihoda Western Uniona, odnosno 1,1 milijardu dolara, ostvareno je 53 miliona transakcija, što predstavlja povećanje od 9 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. To je treći uzastopni kvartal u kome je zabeležen rast transakcija.

U segmentu plaćanja koja vrše preduzeća, koji predstavlja 14% prihoda Western Union-a u drugom kvartalu, ostvaren je prihod od 179 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 9% u poređenju sa istim periodom u 2009. godine.

"Rezultati iz drugog kvartala pokazuju prednosti našeg diversifikovanog geografskog portfolia. Iako globalna ekonomija ostaje problematična u mnogim delovima sveta, naše sveobuhvatno poslovanje nastavlja da se poboljšava. Trendovi transakcija se povećavaju, i ostvarili smo solidne marže. Kao rezultat performansi u prvom delu godine, povećavamo očekivanja zarade po akciji za celu godinu, ne uključujući troškove restruktuiranja", izjavio je glavni operativni i izvršni direktor Western Union-a Hikmet Ersek.

Razvoj elektronskih kanala je nastavljen tokom drugog kvartala. Kompanija je povećala broj aktivnih pre-paid kartica na preko 500.000, a maloprodajna distribucija se proširila na preko 8.000 lokacija. Tokom kvartala, transakcije preko www.westernunion.com na međunarodnim tržištima su se povećale za više od 60%. U segmentu transfera novca sa računa, koji uključuje usluge sa bankama račun-gotovina i gotovina-račun, ostvaren je porast transakcija za preko 70% tokom kvartala. Broj banaka koje sudeluju u inicijativi elektronskih kanala ponudom transfera novca preko računa je sada ukupno 20. Kod transfera novca preko mobilnog telefona, preko 60.000 zastupničkih lokacija u 17 zemalja je sada u mogućnosti da ponudi uslugu gotovina-mobilni telefon.

Western Union je dobio odobrenje za ponudu usluga globalnog transfera novca u Japanu koje je pokrenuto sa Travelex-om u julu, dok je u Evropi sklopljen ugovor sa OMV-om o ponudi usluga transfera novca na preko 1.800 pumpi u osam zemalja Evropske Unije.
Na kraju drugog kvartala, rast Western Union mreže došao je do broja od oko 430.000 zastupničkih lokacija širom sveta. Kompanija Western Union je takođe izvršila otkup sopstvenih akcija u vrednosti od 217 miliona dolara i isplatila 40 miliona dolara kvartalnih dividenti.
„Planiramo da gradimo na sadašnjem podstreku, korišćenjem naših brojnih kompetitivnih prednosti u cilju poboljšanja brzine i izvršenja, dodavanja novih usluga i kanala i poboljšanja produktivnosti. Organizacione promene koje smo započeli tokom kvartala su korak prema poboljšanju efikasnosti i dugoročnom rastu" naglasio je Hikmet Ersek, koji će od 1. septembra ove godine, posle penzionisanja Kristine Gold, preuzeti funkciju generalnog direktora Western Uniona.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana