Početak novog obrazovnog programa u Holandiji

Objavljeno: 16.09.2010


Novosti iz banaka izvor: Master Card

Holandski studenti podučavaju svoje vršnjake veštinama upravljanja novcem, što je prva inicijativa podržana od strane kompanije MasterCard Europe

 

Vaterlo, Belgija i Hag, Holandija, 15. septembar 2010. godine – Kompanija MasterCard Europe je danas proslavila početak novog obrazovnog programa iz oblasti finansija namenjenog studentima holandskog univerziteta.

Ovaj program, Slim Studeren = Geld Beheren (Pametno Studiranje = Pametno Upravljanje Budžetom), osmišljen je u cilju pomoći studentima oko veština upravljanja novcem kroz program u okviru kog će se studenti „treneri“ ponašati kao profesori upravljanja novcem prema svojim kolegama studentima. Kurs je počeo danas prvim treningom održanim na Univerzitetu u Hagu u prisustvu članice vlade Eli Blanksme iz Demohrišćanske partije, nakon kojeg će uslediti dalje obuke tokom decembra u univerzitetskim gradovima: Hagu, Lajdenu, Roterdamu i Utrehtu.

Ovaj kurs za sudente-vršnjake, osmišljen je u saradnji sa Nacionalnim Institutom za Informacije o Budžetu (Nibud) koji je inicijalno u avgustu obučavao studente trenere za pametno upravljanje budžetom.

Imajući u vidu povećanje studentskih dugova od 25 odsto tokom poslednjih nekoliko godina, vrlo je verovatno da će holandski student koji danas započinje svoje visoko obrazovanje kada diplomira biti u dugovima u iznosu većem od 15 hiljada evra. U Institutu su posebno zabrinuti zbog sve većeg oslanjanja na studentske kredite i nedostatka informacija o tome kako se njima može na najbolji način upravljati.
Govoreći u ime kompanije MasterCard, Marsel Rulants, direktor MasterCard kompanije u Holandiji, rekao je: „Kursevi ovog tipa su posebno važni kompaniji MasterCard jer želimo da ljudi odgovorno koriste naše proizvode. Stoga smo bili veoma zainteresovani da pokrenemo nešto što će koristiti ovde na holandskom tržištu, prvom tržištu u Evropi koje je učinilo tako nešto. U Sjedinjenim državama smo poslednjih 11 godina vodili jedan uspešni kurs za studente-vršnjake i naša je obuka „Are you Credit Wise“ („Koliko znaš o kreditima“) pomogla više od 520 hiljada studenata na preko 80 fakulteta.

Ključna stvar u našem iskustvu je razumevanje uloge vršnjaka u prenošenju znanja i davanju saveta u vezi sa upravljanjem novcem baziranim na najboljoj obuci. Ovaj pristup međusobne saradnje vršnjaka se pokazao efikasnijim od tradicionalnijih programa, šireći se sve više kako su studenti primali znanja i prenosili naučeno svojim kolegama. Do sada su reakcije naših korisnika, asocijacija iz finansijskog sektora i političara bile veoma pozitivne bacajući svetlo na dve važne stavke ove inicijative: edukacija potrošača nije „trenutna“ vežba. Mora se oblikovati ne bi li posebne potrebe studenata i klijenata bile zadovoljene u zemlji u kojoj žive ili rade“.
 



Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana