Novi ugovori o kreditnim linijama sa KfW

Objavljeno: 01.10.2010


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

ProCredit banka i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su danas u Beogradu ugovore o dve nove kreditne linije, u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra, zahvaljujući kojima će ProCredit banka dodatno pojačati podršku unapređenju energetske efikasnosti u poslovanju malih i srednjih preduzeća i životu velikog broja domaćinstava u Srbiji. 

Ugovore o novim kreditnim aranžmanima potpisali su predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke Svetlana Tolmačeva i prvi potpredsednik Nemačke razvojne banke KfW Roland Siler (Roland Siller), a svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Upravnog odbora ProCredit banke Borislav Kostadinov i prvi sekretar Ambasade SR Nemačke u Beogradu Kristof Ajhen (Christoph Eichen).

- Ugovori koje smo danas potpisali predstavljaju nastavak izuzetno uspešne saradnje koju ProCredit banka već godinama održava sa Nemačkom razvojnom bankom KfW. U pitanju su dva kreditna aranžmana, od kojih se prvi u vrednosti od 20 miliona evra odnosi na kreditnu liniju koju obezbeđuje Vlada SR Nemačke, dok se drugi kreditni aranžman od 10 miliona evra odnosi na kreditnu liniju iz fondova Evropske unije. Sva ova sredstva, ProCredit banka će iskoristiti za dalje finansiranje unapređenja energetske efikasnosti u poslovanju malih i srednjih preduzeća i životu domaćinstava, što je jedna od aktivnosti po kojoj su ProCredit banka i ProCredit Leasing prepoznatljivi u Srbiji - objasnio je Kostadinov.

Prema njegovim rečima, ProCredit banka i ProCredit Leasing su dosad, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, već plasirali više od 100 miliona evra u razvoj sektora malih i srednjih preduzeća, od čega je deo sredstava bio posvećen upravo unapređenju energetske efikasnosti preduzeća i promociji korišćenja obnovljivih izvora energije u njihovom poslovanju.

- Vlada SR Nemačke i Nemačka razvojna banka KfW već deset godina intenzivno podržavaju razvoj srpskog finansijskog sektora, pri čemu je KfW i jedan od suosnivača ProCredit banke u Srbiji. Uvereni smo da pružanje finansijske podrške projektima koji imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije predstavlja jedan od ključnih izazova za održivi razvoj u Srbiji. Značaj podrške koju banke pružaju preduzećima i građanima u svemu tome je od izuzetnog značaja - istakao je Roland Siler, dodavši da je KfW-u izuzetno drago što na ovaj način nastavlja i proširuje uspešnu saradnju sa ProCredit bankom u ovoj oblasti.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana