Potvrđen rejting

Objavljeno: 20.10.2010


Novosti iz banaka izvor: ProCredit banka

Beograd, 20. oktobar 2010. – Rejting ProCredit banke u Srbiji na BB- potvrđen je od strane rejting agencije Fič Rejtings (Fitch Ratings). 

ProCredit banci je rejting ustanovljen 2002. i od tada svake godine redovno prolazi kroz proces ove analize. Fič Rejtings je jedna od svetskih agencija čije su ocene relevantne kada se procenjuje kvalitet poslovanja i rizik ulaganja u zemlje i kompanije, a analiza koja se sprovodi prilikom određivanja rejtinga uzima u obzir veliki broj standardizovanih parametara, među kojima su rizik zemlje, podrška akcionara, poslovanje banke, kao i odnosi između kapitala banke i pokazatelja kvaliteta u različitim segmentima poslovanja. Rejting banke BB- je maksimalan za institucije u Srbiji, koja i sama kao zemlja ima taj rejting.

Povoljnom rejtingu ProCredit banke doprinosi procena mogućnosti podrške koju ima od svog glavnog akcionara, ProCredit Holdinga, kao i njegovih akcionara, među kojima je više svetskih privatnih i javnih razvojnih i finansijskih fondova i organizacija. Osim toga, u oceni je sadržana i činjenica da je poslovno okruženje, odnosno ambijent u Srbiji i dalje pod pritiskom efekata svetske finansijske krize, ali i da je kvalitet plasmana banke, odnosno urednost vraćanja kredita, znatno iznad proseka bankarskog sektora u Srbiji, kao i pokrivenost plasmana u kašnjenju, što je rezultat odgovorne kreditne politike i politike upravljanja rizicima. Takođe, na ocenu utiče i činjenica da je banka profitabilna, a likvidnost dodatno obezbeđena kako obaveznom rezervom kod NBS, tako i podrškom likvidnosti koju po potrebi pruža ProCredit Holding.

Stabilnosti poslovanja banke doprinosi i baza depozita koju pretežno čine depoziti građana, kao i visok nivo adekvatnosti kapitala. Oslobađanjem dela likvidnosti u prvom kvartalu 2011, koja je trenutno zadržana u obaveznoj rezervi, može se očekivati još obimnija kreditna aktivnost, navedeno je u oceni.

"Ovogodišnja potvrda rejtinga Banke, osim što ilustruje da uspešno ostvarujemo planirane rezultate, ima značaj i u tome što našim partnerima, kao i međunarodnim finansijskim institucijama, potvrđuje našu stabilnost i pouzdanost. To svakako doprinosi i olakšanom pristupu izvorima finansiranja, što nam omogućava da pojačamo podršku sektorima malih i srednjih preduzeća i poljoprivrede i nastavimo da unapređujemo njihov razvoj" – izjavio je Borislav Kostadinov, predsednik Upravnog odbora ProCredit Banke.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana