Plaćanje putem mobilnog telefona

Objavljeno: 15.11.2010


Novosti iz banaka izvor: Telenor

Srbija je jedna od retkih zemalja Evropi u kojoj je, zahvaljujući Telenoru, omogućen jednostavan i siguran sistem plaćanja mobilnim telefonom direktno sa bankovnog računa. Građani Srbije dobijaju najsavremeniju uslugu koja će s vremenom omogućiti da novčanik bude zamenjen mobilnim telefonom, a mogu da je koriste Telenorovi postpejd korisnici s tekućim računom u jednoj od partnerskih banaka.

Sigurna i brza transakcija novca, uz najviši stepen zaštite podataka, obezbeđena je specijalnim telefonskim karticama (WPKI SIM) na kojima je elektronski sertifikat kompanije Halcom, kao i zaštićenim kanalom od telefona do banke.

Komercijalna banka, Raiffeisen, Erste i Credit Agricole prve su četiri banke koje podržavaju ovu uslugu, koja već postoji u zemljama poput Japana, Norveške, Italije, Slovenije, Turske. U Austriji, na primer, korisnici mogu da kupuju kartu za gradski prevoz, vozne i avionske karte, ulaznice za pozorište, koncert ili bioskop, kao i da produže parking, plate vožnju taksijem sebi i drugima, piće u kafiću i hranu u restoranu, kupuju u supermarketima, i još mnogo toga.

Zahvajujući usluzi PlatiMo, prvo će biti omogućeno plaćanje Telenorovih telefonskih računa, slanje novca drugim licima koji su korisnici usluge PlatiMo, kupovina u onlajn prodavnicama i dopunjavanje bilo kog pripejd broja u Telenorovoj mreži, i sve to direktno sa bankovnog računa. Uskoro će se putem mobilnog telefona Telenorovim korisnicima omogući i plaćanje računa za Infostan, struju, kablovsku televiziju i Internet, hotelskih računa, kao i plaćanje u restoranima i prodavnicama.

„Tri od deset najboljih mobilnih aplikacija koje će, prema savremenim istraživanjima, značajno uticati na sektor telekomunikacija do 2012. deo su usluge PlatiMo. Uvođenjem ove usluge, Telenor je razvio platformu kojom se povezuju sektori telekomunikacija i finansija. Verujemo da ćemo time doprineti razvoju naprednih tehnoloških rešenja na tržištu Srbije i njihovoj širokoj upotrebi“, kaže Gabor Kočiš, izvršni direktor finansija Telenora.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo podržalo je ovu uslugu, a zahvaljujući saradnji sa E-upravom, svim korisnicima PlatiMo biće omogućen pristup E-upravi, a time i poručivanje ličnih dokumenata, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu.

„Ova elektronska usluga predstavlja važan korak u razvoju elektronskog poslovanja u Srbiji. PlatiMo se zasniva na primeni nekoliko najsavremenijih tehnoloških trendova mobilne telefonije, elektronskog plaćanja i elektronskih potpisa. Naše ministarstvo je nedavno registrovalo četvrto sertifikaciono telo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata – firmu Halcom – koja će, u saradnji sa Telenorom, prvi put u Republici Srbiji izdavati kvalifikovane elektronske sertifikate građanima na karticama mobilnih telefona. Pored značajnih ulaganja države u projekte razvoja elektronske uprave i informacionog društva, za ukupan razvoj u ovoj oblasti izuzetno su važne i privatne investicije u projekte elektronskog poslovanja, kao što su nove elektronske usluge Telenora koje su danas puštene u rad“, kaže Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo.

Preduslov za korišćenje ove usluge je posedovanje SIM kartice sa elektronskim sertifikatom, koja se može dobiti u svakoj Telenorovoj prodavnici. Po aktivaciji kartice, na mobilnom telefonu će biti prikazan Telenor SIM meni koji sadrži mSertifikat, a korisnik će svojim sPIN kodom sa kartice potpisati svoj sertifikat. Nakon aktivacije sertifikata, korisnik u banci povezuje svoj bankovni račun sa sertifikatom na SIM kartici. PlatiMo se može koristiti na svim telefonima bez razlike i ograničenja.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana