Đačka štednja

Objavljeno: 02.12.2010


Novosti iz banaka izvor: Srpska banka

Srpska banka je pokrenula stepenastu ''Đačku štednju'' u dinarima, na ime maloletnog lica, sa maksimalnim rokom štednje do 18 godina, odnosno od rođenja do punoletstva deteta.
Uplate su u dinarima, a štednja je u evrima i prati tri životne etape deteta: predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. U svakoj fazi, produžavanjem oročenja, raste i stepenasta kamatna stopa, koja iznosi od 6 do 8,5 odsto, a na svake tri godine povećava se za pola procenta, uz mogućnost dodatnih uplata tokom trajanja štednje i podizanje depozita od 30 odsto nakon prve godine oročenja.
Ideja je da se stimulišu roditelji da ulažu u budućnost svoje dece, a da ukamaćena sredstva, nakon završetka srednje škola, detetu budu dovoljna za pokriće troškova studija na najprestižnijim srpskim fakultetima.
Račun otvara roditelj - staratelj, dok sredstva mogu da uplaćuju i druga lica.
Uz štednju za treće dete, Srpska banka poklanja depozit. Zanimljivo je da je Srpska banka ime i dizajn („Pindulica“, prase autohtone srpske rase mangulice) svog originalnog proizvoda „Đačka štednja“ zaštitila u Agenciji za intelektualnu svojinu.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana