Apel Eurobank EFG i Centra za razvoj inkluzivnog društva

Objavljeno: 02.12.2010


Novosti iz banaka izvor: Eurobank EFG

Povodom svetskog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Eurobank EFG i Centar za razvoj inkluzivnog društva, apelovali su na proizvodno orijentisane kompanije u Srbiji da u svoj proizvodni program uvrste neke od nagrađenih dizajnerskih radova sa konkursa za Pokretni inkluzivni muzej. „Jastuk sa tajmerom“ namenjen lakšem buđenju osoba sa oštećenim sluhom, „Špipaljka“ koja osobama sa oštećenim vidom i slepim osobama pomaže u odabiru boje odeće ili „Pult za presvlačenje beba na javnim mestima“, samo su neki od 27 praktičnih predmeta „Pokretnog inkluzivnog muzeja“, koji čekaju svoju primenu u praksi. 

„Unapređenje života osoba sa invaliditetom zavisi od svakog pojedinca. To su pokazali i studenti, mladi dizajneri, koji su se uključili u rešavanje ovog ključnog problema u društvu kroz projekat Pokretni inkluzivni muzej. Većina radova ne zahteva velika ulaganja i zbog toga je od izuzetne važnosti da se proizvođači u Srbiji uključe u izradu predmeta od koristi za sve građane Srbije. Uskoro ćemo moći da nabavimo u našim prodavnicama dva od 27 predmeta koji će olakšati život osobama sa invaliditetom. Reč je o predmetima koji omogućavaju osobama sa oštećenim vidom i mentalnim smetnjama da lakše dođu do informacija o tome šta se nalazi u posudama koje upotrebljavaju za piće ili pripremanje hrane“, kaže Vesna Bogdanović, izvršna direktorka Centra za razvoj inkluzivnog društva, apelujući na proizvođače širom Srbije da usvoje principe inkluzivnog dizajna.

Pokretni inkluzivni muzej predstavlja celinu od 27 praktičnih predmeta dizajniranih sa ciljem da olakšaju život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama po principima koncepta Dizajn za sve. Projekat Pokretni inkluzivni muzej pokrenuo je Centar za razvoj inkluzivnog društva u saradnji sa Eurobank EFG.

„Ovim projektom želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na neprilagođenost predmeta za svakodnevnu upotrebu osobama sa invaliditetom i utičemo na širenje svesti o ovom društvenom problemu. Neosporno je da će jednog dana, po ugledu na već postojeće tendencije u svetu, i srpske kompanije svoju proizvodnju prilagoditi inkluzivnom modelu društva“, izjavila je Nataša Krstić, direktor korporativnih komunikacija Eurobank EFG.

Kao Banka koja veliku pažnju posvećuje integraciji osoba sa invaliditetom, Eurobank EFG je u saradnji sa Centrom za razvoj inkluzivnog društva sprovela stručnu obuku svojih zaposlenih o adekvatnom pristupu osobama sa invaliditetom i odgovarajućoj terminologiji u ophođenju. Radi bolje pristupačnosti za sve građane, Eurobanka je do sada prilagodila 5 svojih filijala osobama sa invaliditetom, a veb prezentaciju Banke mogu da koriste i osobe sa oštećenim vidom. Program
„Eurobank EFG Jednakost“, namenjen razvoju inkluzivnog društva, deo je sveobuhvatnog društevno-odgovornog programa Eurobanke pod nazivom „Investiramo u evropske vrednosti“ u koji je Banka do sada uložila preko 3,6 miliona evra u Srbiji.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana