Čip kartice

Objavljeno: 13.12.2010


Novosti iz banaka izvor: NLB abnka

NLB banka je početkom decembra počela sa izdavanjem čip kartica.
Različito nazvane - čip kartice, smart kartice, pametne kartice, predstavljaju vrhunsku tehnologiju bezgotovinskog plaćanja. Uvođenje nove tehnologije onemogućava takozvani „skimming", odnosno snimanje podataka s današnjih magnetskih kartica, zloupotrebe korišćenjem informacija sa kartice. Čip tehnologija omogućava i obavljanje transakcije bez potrebe za kontaktiranjem banke koja je karticu izdala radi autorizacije, čime se smanjuje zavisnost od infrastrukture.

Pored samog čipa, NLB banka uvodi snažnu kombinaciju verifikacije: čip+PIN. To znači da će svi korisnici Visa kartica NLB banke sa čipom, koristiti PIN kao odličan vid verifikacije umesto dosadašnjeg potpisivanja, čak i prilikom plaćanja u prodavnicama. Da bi klijente rasteretila potrebe pamćenja velikog broja različitih PIN kodova, NLB banka je za sve Visa proizvode klijentima omogućila opciju da klijent na bankomatu sam promeni incijalno dodeljeni PIN.

NLB banka od početka decembra nastavlja sa segmentacijom klijenata u kartičnom poslovanju izdavanjem namenske debitne kartice uz tekuće račune za poljoprivrednike.

Čip kartice mogu da sadrže i druge aplikacije, tako da pored platne mogu da obavljaju i mnoge druge funkcije. One mogu da nose informacije o osiguranju, vozačkoj dozvoli, članstvu u klubovima i slično.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana