Visa odobrila beskontaktno plaćanje preko vodećih smart telefona

Objavljeno: 27.12.2010


Novosti iz banaka izvor: Visa

Visa Inc. (NYSE:V) i Visa Europe[1] najavile su početak komercijalne upotrebe mobilnog beskontaktnog plaćanja koje je omogućeno In2Pay microSD rešenjem kompanije DeviceFidelity. Ovo je veoma značajan korak u poslovanju kompanije VISA, koja prvi put u svojoj istoriji uvodi mobilno beskontaktno plaćanje na listu Visa usaglašenih proizvoda koji će biti dostupni za potencijalni komercijalni razvoj od strane finansijskih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama i odabranih tržišta.

Ovaj poslovni potez je rezultat tehnološkog razvoja koji je trajao osamnaest meseci i koji je ostvaren u partnerstvu sa kompanijom DeviceFidelity iz Teksasa, a realizovano je i probno ispitivanje sa vodećim finansijskim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji. Zahvaljujući ovim testiranjima, Visa podržava komercijalizaciju In2Pay microSD za upotrebu na vodećim pametnim telefonima.

“Ovo je istorijska prekretnica za Visu i njene klijente”, rekao je Bil Gajda, koji je na čelu Visa Mobile. “Pored izdavanja plastičnih platnih kartica sa magnetnom trakom ili platnih kartica sa čipom, finansijske institucije sada mogu da ponude korisnicima računa novu tehnologiju koja im omogućava da transformišu svoje postojeće telefone u potpuno funkcionalne uređaje za mobilno plaćanje”.

Budućnost plaćanja biće mobilna

Prednosti mobilnog plaćanja posredstvom MicroSD tehnologije odmah su prepoznale najveće finansijske institucije u Sjedinjenim Američkim Državama - JP Morgan Chase, Wells Fargo Bank, US Bancorp i Bank of America – koje su sa Visom učestvovale u probnim ispitivanjima mobilnog plaćanja. Sada je ova usluga dostupna svakom Visa izdavaocu, koji može da pribavi tehnologiju pod standardnim Visa ugovornim uslovima i unese Visa aplikaciju za mobilno plaćanje u microSD kartice.

Izdavaoci koji se opredele da usvoje tehnologiju mogu da za svoje korisnike računa obezbede sićušne microSD kartice koje se mogu ubaciti u postojeću memoriju telefona kako bi plaćanje moglo da se obavi preko uređaja. Tehnologija je kompatibilna sa postojećim beskontaktnim terminalima za plaćanje koji su već instalirani u trgovačkim mestima prodaje širom sveta i koji omogućavaju korisnicima računa da obave plaćanje tako što će jednostavno držati telefon ispred terminala.

Uvođenje mobilnog plaćanja otvara brojne poslovne mogućnosti za mobilne operatere, trgovce na malo i ostale učesnike u sistemu plaćanja, kojima se pruža mogućnost da ostvare partnerstvo sa finansijskim institucijama i na taj način pruže funkcionalnost Visa mobilnog plaćanja potrošačima. Nik Holand, Senior Analyst u Yankee Group ističe da ovaj poslovni korak kompanije Visa „jasno pokazuje da će budućnost plaćanja biti mobilna“, i dodaje: “Ovo je značajan korak ka novoj generaciji plaćanja, lojalnosti i nagradama, jer omogućava bankama i trgovcima na malo da izgrade potpuno nove biznis modele”.

Finansijske institucije imaju mogućnost da integrišu Visa mobilno rešenje za plaćanje u postojeće mobilne aplikacije, i ponude tradicionalne usluge kao što su Visa upozorenja vezana za transakcije koja obaveštavaju korisnike računa u gotovo realnom vremenu o aktivnosti na računu, kao i o ciljanim trgovačkim ponudama koje su prilagođene životnom stilu i lokaciji korisnika. Sve navedene usluge mogu dodatno da poboljšaju iskustvo plaćanja i omoguće korisnicima računa da bolje rukovode svojim računima.

“Mobilna plaćanja predstavljaju strateški prioritet za kompaniju Visa u Evropi gde imamo lidersku ulogu u razvijanju tržišta”, zaključuje Sandra Alzeta, rukovodilac za inovacije u Visa Europe. “Ushićeni smo što se veliki rad koji smo uložili u tržišna testiranja isplatio. Sa ovim dostignućem, možemo da pomognemo našim potrošačima da zakorače u prostor mobilnog plaćanja na komercijalnoj osnovi, nudeći im vredne i inspirativne benefite.”
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana