Kreditiranje međunarodnih finansijskih institucija za mala i srednja preduzeća

Objavljeno: 26.01.2011


Novosti iz banaka izvor: Eurobank EFG

Eurobank EFG Grupa postaje glavni partner međunarodnih finansijskih institucija u oblasti podrške malim i srednjim preduzećima u Grčkoj i jugoistočnoj Evropi (Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Turskoj).

Ukupna obezbeđena sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća kroz proširenje saradnje između Eurobank EFG, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i nov sporazum o saradnji koji je banka postigla sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Svetske banke, iznose preko 1,4 milijarde evra, što potvrđuje posvećenost Eurobank EFG Grupe podršci novog modela razvoja kroz jačanje izvozno orijentisanih firmi u celom geografskom regionu gde ona posluje.

Od ukupnih sredstava, 600 miliona evra biće dodeljeno za investicije u Grčkoj, a preko 800 miliona evra u ostale četiri zemlje na koje se ovi finansijski aranžmani odnose - Rumuniji, Bulgarskoj, Srbiji i Turskoj. Ukupna do sada odobrena sredstva za sve zemlje iznose gotovo milijardu evra, za finansiranje blizu 2.000 malih i srednjih preduzeća.
Eurobank EFG obezbedila je u Grčkoj sredstva za više od 1.500 kompanija, u periodu kada je garantovanje likvidnosti od ključnog značaja za poslovanje malih i srednjih preduzeća i predstavlja preduslov za izlazak grčke ekonomije iz krize i ponovno uspostavljanje održivog razvoja.

U okviru saradnje sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Eurobank EFG je potpisala ugovore na ukupan iznos kredita od milijardu evra, što je ovu banku već u maju 2010. godine svrstalo među vodeće partnere EIB-a u Evropi.
Ukupan iznos kredita za Rumuniju, Bugarsku, Srbiju i Tursku u okviru aranžmana sa EBRD-om iznosi 280 miliona evra, dok je 95 miliona evra obezbeđeno preko IFC-a. Planirano je da se saradnja proširi u toku 2011. godine.
Kroz ove finansijske aranžmane, Eurobank EFG u praksi potvrđuje svoju posvećenost podršci dinamičnom, izvozno orijentisanom preduzetništvu u Grčkoj i pokazuje svoju sposobnost da poštuje dogovor u okviru ,,Bečke incijative’’, u okviru koje su ove tri međunarodne finansijske organizacije 2009. godine potpisale dvogodišnji memorandum o razumevanju u vrednosti od 25,1 milijarde evra za prevazilaženje svetske ekonomske krize.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana