Povećana sigurnost za korisnike kartica

Objavljeno: 24.02.2011


Novosti iz banaka izvor: Visa

Visa Inc (NYSE: V) objavila je značajna poboljšanja svojih sigurnosnih kapaciteta, što će joj znatno poboljšati mogućnost za otkrivanje i sprečavanje zloupotreba globalnog sistema elektronskog plaćanja. Unapređenje globalne platforme za procesiranje - VisaNet - omogućilo je kompaniji Visa da razvije nove modele bržeg i preciznijeg otkrivanja zloupotreba Visa platnom karticom. Analiza ranijih globalnih transakcija sugeriše da ova Visa unapređenja mogu da doprinesu identifikaciji 1,5 milijarde dolara u zloupotrebama, što predstavlja poboljšanje za 29% u odnosu na 2009.[1]. Posebno je zanimljivo to da je stopa otkrivanja zloupotreba kod najrizičnijih transakcija porasla za 122% u odnosu na prethodni model.

Porast u identifikovaju zloupotreba rezultat je poboljšane platforme za procesiranje - Visa Advance Authorization sistem (VAA) - vodeće sigurnosne tehnologije koja analizira i ocenjuje svaku transakciju i ocenjuje potencijal za zloupotrebu. Novi operativni sistem implementiran je početkom ove godine i omogućava analiziranje više informacija odjednom, kao i obradu složenijih funkcija u milisekundama. To kompaniji Visa omogućava uvid u globalni sistem plaćanja, što vodi do visokih nivoa prikupljanja velikog broja međusobno povezanih podataka koji se odnose na obrasce trošenja: To dovodi do poboljšanja sposobnosti kompanije da otkriva i spreči zloupotrebe gotovo trenutno.

Kao rezultat, Visa i finansijske institucije izdavaoci platnih kartica moći će da preciznije otkrivaju zloupotrebe čak i u samom nastanku. Globalna unapređenja izvršena su na svim modelima koji evaluiraju transakcije Vise.

„Porast korišćenja digitalne valute doneo je velike pogodnosti za potrošače, trgovce i privredu širom sveta. Nastavak uspeha zahteva da svaki put kada potrošač koristi svoju Visa karticu, to čini s poverenjem da će kupovina biti pogodna i sigurna", rekao je Vladimir Đorđević, Visa Country Manager za Srbiju. „Zbog toga Visa i dalje vrši ulaganja, kako bi naša mreža bila među najsigurnijima na svetu. Dakle, unapređenje našeg sistema omogućiće nam rad s finansijskim institucijama izdavaocima kako bismo ispunili očekivanja korisnika naših usluga - i to brže i pouzdanije nego ikad. Stoga su korisnici kartice sigurniji, a trgovci će primetiti i poboljšanu propusnost – da su legitimne kupovine odobrene, a lažne odbijene ."

Visa Advanced Authorization sistem za procenu rizika zasniva se na globalnoj analizi obrazaca trošenja u okviru cele Visa mreže. Obzirom da VisaNet obrađuje više elektronskih plaćanja putem kartica plaćanja na globalnom nivou u odnosu na druge mreže, Visa ima jedinstvenu mogućnost da prepozna zloupotrebe na pojedinim računima i koordinirane napade na više računa unutar celog sistema. To omogućava izdavaocu da potencijalno zaustavi zloupotrebu pre nego što se ona zaista i dogodi.

Evo nekih primera kako ulaganja Vise doprinose smanjenju mogućnosti zloupotreba:

• Visa Advanced Authorization može bolje da uoči "zloupotrebe velike brzine" u kojoj kriminalci pokušavaju da izvrše više transakcija u vrlo kratkom vremenskom periodu – u razmaku od svega nekoliko minuta ili čak sekundi. Obzirom da je Visa mreža ne samo u stanju da obradi hiljade transakcija u sekundi, već može i da ih opozove, kao i da analizira milione delova informacija, Visa je tako u stanju da prepozna nastale zloupotrebe istovremeno kada se dogode, a ne satima ili danima kasnije.

• Novi prekogranični model koristi veliku prednost Vise - globalni uvid u transakcije, koji je bez premca, i koji tako povećava otkrivanje zloupotreba prilikom transakcija koje se odvijaju izvan matične države korisnika kartice. Pomoću ovog modela, Visa je u mogućnosti da se bolje usredsredi na specifične vrste transakcija, vrste zloupotreba i vrste Visa proizvoda. Nove mogućnosti modeliranja su toliko moćne, da je Visa u stanju da otkrije tri puta više prekograničnih zloupotreba u odnosu na one prethodno identifikovane.

VisaNet je temelj naprednog Visa Advanced Authorization sistema koji pruža platformu modularne obrade koja je u mogućnosti da obradi više od 20.000 transakcija u sekundi i koja poseduje do sada neviđenu količinu memorije za obradu, kako bi bila u mogućnosti da prati nastale zloupotrebe čim se pojave. Obzirom da Visa obrađuje veliki broj transakcija, podaci prikupljeni u određenom vremenskom periodu dodatno pomažu unapređenju modela i bolje identifikuju potencijalne zloupotrebe unutar cele mreže.

Prema poslednjim istraživanjima, stope zloupotreba u sistemu Vise ostale su fiksne nakon što su pale na istorijski niske nivoe. "Kontinuirana ulaganja kompanije Visa u najsofisticiranije sisteme za borbu protiv zloupotreba pomogla su nam da smo uvek korak ispred kriminalca", zaključio je Vladimir Đorđević.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana