EUR 118,34 USD 102,94 CHF 103,39

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.10.18. :: 118.5311 rsd

Povećana sigurnost za korisnike kartica

Objavljeno: 24.02.2011


Novosti iz banaka izvor: Visa

Visa Inc (NYSE: V) objavila je značajna poboljšanja svojih sigurnosnih kapaciteta, što će joj znatno poboljšati mogućnost za otkrivanje i sprečavanje zloupotreba globalnog sistema elektronskog plaćanja. Unapređenje globalne platforme za procesiranje - VisaNet - omogućilo je kompaniji Visa da razvije nove modele bržeg i preciznijeg otkrivanja zloupotreba Visa platnom karticom. Analiza ranijih globalnih transakcija sugeriše da ova Visa unapređenja mogu da doprinesu identifikaciji 1,5 milijarde dolara u zloupotrebama, što predstavlja poboljšanje za 29% u odnosu na 2009.[1]. Posebno je zanimljivo to da je stopa otkrivanja zloupotreba kod najrizičnijih transakcija porasla za 122% u odnosu na prethodni model.

Porast u identifikovaju zloupotreba rezultat je poboljšane platforme za procesiranje - Visa Advance Authorization sistem (VAA) - vodeće sigurnosne tehnologije koja analizira i ocenjuje svaku transakciju i ocenjuje potencijal za zloupotrebu. Novi operativni sistem implementiran je početkom ove godine i omogućava analiziranje više informacija odjednom, kao i obradu složenijih funkcija u milisekundama. To kompaniji Visa omogućava uvid u globalni sistem plaćanja, što vodi do visokih nivoa prikupljanja velikog broja međusobno povezanih podataka koji se odnose na obrasce trošenja: To dovodi do poboljšanja sposobnosti kompanije da otkriva i spreči zloupotrebe gotovo trenutno.

Kao rezultat, Visa i finansijske institucije izdavaoci platnih kartica moći će da preciznije otkrivaju zloupotrebe čak i u samom nastanku. Globalna unapređenja izvršena su na svim modelima koji evaluiraju transakcije Vise.

„Porast korišćenja digitalne valute doneo je velike pogodnosti za potrošače, trgovce i privredu širom sveta. Nastavak uspeha zahteva da svaki put kada potrošač koristi svoju Visa karticu, to čini s poverenjem da će kupovina biti pogodna i sigurna", rekao je Vladimir Đorđević, Visa Country Manager za Srbiju. „Zbog toga Visa i dalje vrši ulaganja, kako bi naša mreža bila među najsigurnijima na svetu. Dakle, unapređenje našeg sistema omogućiće nam rad s finansijskim institucijama izdavaocima kako bismo ispunili očekivanja korisnika naših usluga - i to brže i pouzdanije nego ikad. Stoga su korisnici kartice sigurniji, a trgovci će primetiti i poboljšanu propusnost – da su legitimne kupovine odobrene, a lažne odbijene ."

Visa Advanced Authorization sistem za procenu rizika zasniva se na globalnoj analizi obrazaca trošenja u okviru cele Visa mreže. Obzirom da VisaNet obrađuje više elektronskih plaćanja putem kartica plaćanja na globalnom nivou u odnosu na druge mreže, Visa ima jedinstvenu mogućnost da prepozna zloupotrebe na pojedinim računima i koordinirane napade na više računa unutar celog sistema. To omogućava izdavaocu da potencijalno zaustavi zloupotrebu pre nego što se ona zaista i dogodi.

Evo nekih primera kako ulaganja Vise doprinose smanjenju mogućnosti zloupotreba:

• Visa Advanced Authorization može bolje da uoči "zloupotrebe velike brzine" u kojoj kriminalci pokušavaju da izvrše više transakcija u vrlo kratkom vremenskom periodu – u razmaku od svega nekoliko minuta ili čak sekundi. Obzirom da je Visa mreža ne samo u stanju da obradi hiljade transakcija u sekundi, već može i da ih opozove, kao i da analizira milione delova informacija, Visa je tako u stanju da prepozna nastale zloupotrebe istovremeno kada se dogode, a ne satima ili danima kasnije.

• Novi prekogranični model koristi veliku prednost Vise - globalni uvid u transakcije, koji je bez premca, i koji tako povećava otkrivanje zloupotreba prilikom transakcija koje se odvijaju izvan matične države korisnika kartice. Pomoću ovog modela, Visa je u mogućnosti da se bolje usredsredi na specifične vrste transakcija, vrste zloupotreba i vrste Visa proizvoda. Nove mogućnosti modeliranja su toliko moćne, da je Visa u stanju da otkrije tri puta više prekograničnih zloupotreba u odnosu na one prethodno identifikovane.

VisaNet je temelj naprednog Visa Advanced Authorization sistema koji pruža platformu modularne obrade koja je u mogućnosti da obradi više od 20.000 transakcija u sekundi i koja poseduje do sada neviđenu količinu memorije za obradu, kako bi bila u mogućnosti da prati nastale zloupotrebe čim se pojave. Obzirom da Visa obrađuje veliki broj transakcija, podaci prikupljeni u određenom vremenskom periodu dodatno pomažu unapređenju modela i bolje identifikuju potencijalne zloupotrebe unutar cele mreže.

Prema poslednjim istraživanjima, stope zloupotreba u sistemu Vise ostale su fiksne nakon što su pale na istorijski niske nivoe. "Kontinuirana ulaganja kompanije Visa u najsofisticiranije sisteme za borbu protiv zloupotreba pomogla su nam da smo uvek korak ispred kriminalca", zaključio je Vladimir Đorđević.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka