Prikupljeno preko 3,5 tona hrane za decu sa posebnim potrebama

Objavljeno: 14.03.2011


Novosti iz banaka izvor: Credit Agricole banka

Banka Credit Agricole Srbija, veleprodajna kompanija METRO Cash & Carry Srbija i nevladina humanitarna organizacija Banka hrane sakupile su 3.525 kg hrane za škole za decu sa posebnim potrebama tokom humanitarne akcije Magični doručak, koja je organizovana u subotu, 12. marta u Beogradu i Nišu.

Drugi po redu Magični doručak održan je u METRO distributivnim centrima u Zemunu i Krnjači u Beogradu, kao i METRO veleprodajnom objektu u Nišu, gde su profesionalni kupci kompanije METRO Cash & Carry Srbija kupovinom posebno formiranih paketa proizvoda prikupili 635 kg slanih i slatkih namirnica, uključujući kekse, štapiće, kroasane i sokove, za decu sa posebnim potrebama u Beogradu, Nišu, Pirotu i Leskovcu.

Banka Credit Agricole Srbija i METRO Cash & Carry Srbija doniraće zajedno još 6.000 evra u namirnicama, a Banka hrane će ravnomerno, prema broju đaka, svu prikupljenu hranu distribuirati školama u narednim danima. Zaposleni u obe kompanije volontirali su u akciji, a u prilici su i da uplate novčana sredstva na račun koji je Banka Credit Agricole Srbija otvorila u ove svrhe, a koja će biti utrošena na kupovinu dodatne hrane. Saradnici Banke Credit Agricole Srbija i veleprodajnog lanca METRO Cash & Carry Srbija - prehrambene kompanije Nectar, Foodland, Kraš, Banini, Perutnina Ptuj, Neoplanta, Wunder i Interkomerc, donirali su 2.890 kg svojih artikala, uključujući marmelade, čokolade i paštete, kao prijatelji projekta.


U Beogradu postoji 16 osnovnih škola koje pohađa 2.298 dece sa posebnim potrebama, dok u niškom i pirotskom regionu ovakve škole pohađa 605 đaka, od kojih njih 350 nema nikakav obrok tokom nastave. Ono što je zajedničko za sve ove škole je da oko 80% dece, koja imaju smetnje u razvoju, pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji dece jer potiču iz siromašnih porodica. Većina ovih škola raspolaže jedino sredstvima koje država odvaja za ove potrebe, a ona su izuzetno ograničena.

Banka Credit Agricole Srbija i METRO Cash & Carry Srbija organizovale su prvi Magični doručak u septembru 2010. godine u METRO distributivnom centru u Zemunu, tokom koga je kupovinom posebno formiranih paketa hrane i donacijama ove dve kompanije prikupljeno oko 2,5 tona hrane, koju je Banka hrane distribuirala školama za decu sa posebnim potrebama u Beogradu.

Magični doručak ima za cilj da sakupi hranu za decu sa posebnim potrebama, ukaže na njihove probleme i promoviše solidarnost sa socijalno ugroženim grupama. Akcija će biti nastavljena, a u planu je i njeno proširenje na celu teritoriju Srbije kako bi se uključio što veći broj donatora i kako bi hrana stigla do onih kojima je neophodna.

Akcija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda, uz medijsko sponzorstvo RTV B92, dnevnih novina Politika, Press i Pregled, TV 5 iz Niša i dnevnih novina Narodne novine iz Niša.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana