USAID i UniCredit banka: Doprinos obrazovnom sistemu u Srbiji

Objavljeno: 12.04.2011


Novosti iz banaka izvor: UniCredit banka

Preko 50 učenika iz srednjih škola u Srbiji, imaće priliku da se takmiči i pokaže svoje znanje iz oblasti preduzetništva i poslovnih veština na nacionalnom finalu takmičenja „Poslovni izazov“ koji će se održati 20 i 21. aprila u organizaciji Dostignuća mladih Srbije i Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju – FEFA, a uz podršku USAID-ovog programa za razvoj konkurentnosti i UniCredit Banke. Na ovom takmičenju pobednici „Izazova’’ iz cele Srbije pokazaće praktično poslovno znanje, kao i preduzetnički duh. Organizacija Dostignuća mladih koja u proteklih devet godina sprovodi programe edukacije u preko 150 škola širom Srbije, pruža podršku obrazovnom sistemu primenom programa i projekata koji doprinose osposobljavanje učenika za novonastalo poslovno okruženje. Vežbom i simulacijom realnog poslovnog okruženja omogućava se sticanje praktičnog znanja koje ima za cilj edukaciju mladih u vezi sa vrednostima slobodnog preduzetništva i razumevanja biznisa i privrede. 

„Kroz programe koje u saradnji sa poslovnom zajednicom implementiramo u srednjim školama u Srbiji želimo da uključimo učenike u poslovni svet i na taj način podstaknemo, ali i unapredimo njihovo preduzetničko znanje i veštine“, rekao je ovom prilikom Darko Radičanin, direktor operacija organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

„Podrškom projektima koje organizacija Dostignuća mladih realizuje u Srbiji doprinosimo povećanju ekonomske i finansijke pismenosti mladih u Srbiji, kao i iskustvenom učenju i sticanju veština koje će omogućiti kasnije lakše zapošljavanje“, istakao je Mihailo Crnobrnja, dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju – FEFA.

Karlo Driusi, direktor Direkcije ljudskih resursa UniCredit Banke Srbija je izjavio: “UniCredit, svestan značaja koji ulaganje u mlade ljude ima, posebnu pažnju posvećuje ovoj kategoriji stanovništva. Razlog za to je što mladi ljudi, puni entuzijazma predvode promene i utiču na razvoj. Mi, kao UniCredit, smo u stalnoj potrazi za ljudima koji mogu da naprave razliku, a njih tražimo u lokalnim zajednicama u kojima poslujemo. Zbog toga ovo sponzorstvo za nas predstavlja dvostruku mogućnost. Prvenstveno mogućnost da utičemo na razvoj mladih talenata, kao i, dugoročno gledno, na ’odliv mozgova’“.

Unapređenje znanja učenika kroz program preduzetništva, iskustvenog učenja poslovnih veština, ekonomske i finansijske pismenosti, inovativnost i kreativnost, samo su neki od projekata koje organizacija Dostignuća mladih Srbije sprovodi i na taj način doprinosi obrazovnom sistemu Srbije. Ovi projekti imaju za cilj sticanje iskustva neophodnog za prilagođavanje promenljivom i kompleksnom poslovnom okruženju, i pripremanju mladih promenljivim i kompleksnim uslovima tržišta rada. Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji biće domaćin “Ag-Biz prodajnog sajma”, pod pokroviteljstvom USAID agri biznis projekta, na kome će učeničke kompanije iz Srbije, ali i zemalja iz Evropske unije, predstaviti svoje proizvode i usluge iz oblasti poljoprivrede u cilju oprobavanje poslovnih i prodajnih veština.

Dostignuća mladih u Srbiji deo su globalne neprofitne organizacije Junior Ačivment Vorldvajd (Junior Achievement Worldwide) koja kroz partnerstvo obrazovnog sistema i kompanija organizuje različite programe edukacije mladih u cilju sticanja preduzetničkog znanja i veština.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana