Erste Banka: Povećane kamatne stope na oročenu dinarsku štednju

Objavljeno: 15.04.2011


Novosti iz banaka izvor: Erste banka

Iako je u Srbiji dominantna štednja u evrima, nije zanemarljivo ni interesovanje klijenata za oročavanje dinara. Želeći da toj, za sada maloj grupi klijenata ponudi što privlačnije uslove, Erste Banka je značajno povećala kamatne stope na dinarsku oročenu štednju, u pojedinim segmentima i za 2,5 procentna poena. Novi uslovi važiće od 1. maja, a visina tih kamatnih stopa prevazilazi trenutni tržišni raspon.

Tako će kamatna stopa na oročavanje dinara na 12 meseci i jedan dan iznositi 13%, dok će na period od šest do 12 meseci biti 12,5%, na godišnjem nivou. Ko u Erste Banci oroči dinare na period od tri do šest meseci, kamata će mu se obračunavati po stopi od 12% godišnje. Oročavanje na manje od tri meseca ostaje sa starom kamatnom stopom od 8% godišnje.

„Svesni smo da većina građana nema naviku da štedi u dinarima, iako je tokom prethodnih godina to povremeno bilo isplativije od štednje u evrima. Da li će isplativija biti jedna ili druga varijanta, zavisi od više faktora“, izjavila je Jasna Terzić, članica Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad, i objasnila: „U prilog dinarskoj štednji ide to što prilikom oročavanja, ukoliko su vam prihodi u dinarima, nema troškova prebacivanja dinara u evro, zatim nema troškova prebacivanja evra u dinare ukoliko ušteđevinu posle budete koristili za plaćanje, na dinare su i znatno više kamatne stope, a i ne plaća se porez na prihod od kamate. S druge strane, prednosti štednje u evrima su to što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji, i što je evro stabilnija valuta od dinara“.

Osim kamatnih stopa na standardnu oročenu štednju u dinarima, podignute su i kamatne stope na dinarsku oročenu štednju sa isplatom kamate unapred, u sličnom rasponu.

Iako se značajnija štednja u dinarima može očekivati tek kada inflacija u Srbiji bude niža, i kada dinar na duži rok bude stabilan, Erste Banka očekuje da će ovom ponudom do kraja godine približno duplirati iznos trenutne oročene štednje u dinarima.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana