Crédit Agricole Srbija: Spremna da investira u srpski agrar

Objavljeno: 17.05.2011


Novosti iz banaka izvor: Credit Agricole banka

U okviru 78. međunarodnog poljoprivrednog sajma, Crédit Agricole Srbija organizovala je konferenciju na temu “Podizanje konkurentnosti kao uslov održivog razvoja”. Konferencija na kojoj su pored domaćina, učešće uzeli predstavnici domaćih i francuskih institucija od značaja u oblasti poljoprivrede, imala je za cilj da podeli znanje i mišljenje evropskih stručnjaka sa lokalnim predstavnicima agrobiznisa. Organizovanjem konferencije Crédit Agricole banka potvrdila je ulogu pozdanog partnera srpske poljoprivrede, kao i spremnost da nastavi da podržava aktivnosti koje imaju za cilj pospešivanje ove privredne grane.

Konferenciju je otvorio ambasador republike Francuske u Srbiji, François-Xavier Deniau koji je svojim prisustvom pokazao otvorenost za jačanje privredne saradnje dve zemlje, i želju da se iskustva iz Francuske poljoprivrede prenesu i u Srbiju. 

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin govorio je na temu komparativne analize i efekata liberalizacije, dok su svoja iskustva podelili članovi Ascocijacije proizvođača žitarica i proizvođača organske hrane.

- Kao banka koja je strateški posvećena finansiranju poljoprivrede, cilj nam je da podržimo razvoj i unapređenje ovog sektora povećanjem nivoa tehničke opremljenosti, obima i inteziviranja poljoprivredne proizvodnje i podizanjem stepena konkurentnosti u ovoj oblasti. Pored specijalne sajamske ponude kojom smo obezbedili povoljne kamatne stope za kredite namenjene predstavnicima agro lanca, Crédit Agricole Srbija nastavlja da kratkoročno i dugoročno finansira sve faze poljoprivredne proizvodnje, prerade i prodaje u skladu sa novim merama Ministarstva poljoprivrede - rekla je Marija Marić Mitrović, član IO Credit Agricole Srbija i rukovodilac Divizije za privredno i poljoprivredno bankarstvo.

Aleksandar Simić, direktor Sektora za poljoprivredno bankarstvo Crédit Agricole Srbija, naglasio je potrebu za značajnijim investicijama u srpski agrar i istakao da Crédit Agricole Srbija nastoji da ponudi povoljne modele finansiranja kako bi se Srbija što brže približila međunarodnim standardima i poljoprivrednoj politici Evropske Unije.

U okviru 78. međunarodnog poljoprivrednog sajma, Crédit Agricole Srbija pripremila je specijalnu ponudu za kredite namenjene poljoprivredi sa nominalnom kamatnom stopom od 4,99 odsto godišnje i efektivnom kamatnom stopom od 5,54 odsto godišnje. Obezbeđivanjem povoljnih kredita i usluga za poljoprivredni sektor, Crédit Agricole Srbija opravdava titulu banke–partnera novosadskog poljoprivrednog sajma, koju je dobila uspostavljanjem trogodišnjeg strateškog partnerstva sa ovom institucijom.

Na konferenciji je istaknuta potreba za boljim sistemskim pristupom finansiranju srpske poljoprivrede u čemu državne institucije i banke imaju ključnu ulogu. Predstavnici francuskih poljoprivrednika su kolegama iz Srbije preneli iskustva iz svoje zemlje kada je u pitanju kreiranje asocijacija i zadruga u cilju zajedničkog nastupa na tržištu. Istaknuta je potreba za objedinjavanjem usitnjene proizvodnje kao dobrog modela opstanka, oživljavanja i daljeg i razvoja ruralnih sredina.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana