Grawe investiralo 49 miliona u evroobveznice

Objavljeno: 03.06.2011


Novosti iz banaka izvor: Grawe osiguranje

GRAWE je 1. juna 2011. godine učestvovalo u kupovini evroobveznica izdatih od strane Republike Srbije, sa rokom dospeća od 15 godina, i zajedno sa GRAWE koncernom otkupilo 41,1% obveznica poslednje aukcije. GRAWE je učestvovalo i na prvoj aukciji održanoj 14. februara kada je otkupilo državne obveznice u vrednosti od 30 miliona evra. Na obe aukcije, GRAWE je investiralo ukupno 49.296.000 evra, što je 34,16 odsto od ukupnog obima aukcije koja iznosi 144.281.000 evra.

Početkom februara 2011. godine Vlada Republike Srbije donela je odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti. Prva emisija ovih obveznica, koje su zbog karakteristika prvenstveno namenjene sektoru osiguranja, održana je 14.02.2011. godine. Tog dana je prodato ukupno oko 97,4 miliona evra državnih obveznica od ukupno planiranog obima emisije koji iznosi 200 miliona evra.

Nove državne obveznice su po karakreristikama dugoročne – dospevaju 16.02.2026. godine, nose prinos od 5,85% godišnje, a dizajnirane su kao kuponske obveznice sa polugodišnjom isplatom kupona.
Prema oceni šefa Misije MMF za Srbiju Alberta Jegera, emitovanjem hartija od vrednosti država pokriva najveći deo budžetskog minusa i korišćenje raznih mogućnosti, na primer izdavanje evroobveznica, može da bude poželjno s obzirom na duže rokove dospeća.

"Emisija ovih obveznica je za većinu osiguravajućih kuća na našem tržištu došla u pravi čas s obzirom da je ponuda obveznica stare devizne štednje u poslednje vreme na niskom nivou, a posledično zbog visokih cena ni prinos ovih obveznica nije bio prihvatljiv za sektor osiguranja. Dugoročnost novoemitovanih obveznica kao i visina prinosa obezbeđuje vremensko usklađivanje obaveza i plasmana kao i sigurnost našim klijentima u smislu zagarantovane stope prinosa. Pozitivana karakteristika ovih obveznica je i polugodišnja isplata kupona što doprinosi likvidnosti i otvaranju mogućnosti za ulaganje i u druge instrumente na finansijskom tržištu.", rekao je predsednik Upravnog odbora GRAWE osiguranja a.d.o, mr Christoph Czettl.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana