Banca Intesa: „Empowernet“ - sinergija finansijskog i civilnog sektora

Objavljeno: 29.06.2011


Novosti iz banaka izvor: Banca Intesa

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Banca Intesa Beograd i evropske mreže nevladinih organizacija Euclid Network, u Srbiji je po prvi put, po ugledu na mnoge zemlje zapadne Evrope, na platformi „Empowernet“ozvaničena saradnja, između finansijskog i neprofitnog sektora. Lider na domaćem bankarskom tržištu i najveća mreža nevladinih organizacija u Evropi obavezale su se na saradnju u budućim projektima Evropske unije u Srbiji koji imaju za cilj jačanje sinergije i povezanosti srpskog civilnog sektora sa ovim sektorom u zemljama EU, edukaciju i razumevanje načina i mogućnosti civilnog društva u procesu evrointegracija, ali i finansijsku održivost zasnovanu na međusobnoj saradnji i razmeni iskustva.

Saradnja je nastala po ugledu na iskustva matične Intesa Sanpaolo grupacije koja kao jedna od vodećih banaka u evrozoni već godinama sarađuje sa Euclid Network i učestvuje u projektima finansijske inkluzije i jačanja civilnog društva. U nastojanju da pored podsticaja koji pruža realnom sektoru, podrži i razvoj civilnog društva, Banca Intesa je odlučila da koristeći svoje bogato globalno iskustvo pomogne u jačanju finansijske održivosti nevladinih organizacija u Srbiji.

 - Od samog dolaska na srpsko tržište Banca Intesa je nastojala da kako građanima, tako i privredi pruži finansijsku podršku i na taj način doprinese jačanju domaće ekonomije i razvoju društva. Imajući u vidu da je preduslov za dalji prosperitet zemlje jako građansko društvo, banka će osluškujući potrebe ovog sektora, kroz partnerstvo sa Euclid Network, staviti na raspolaganje svoju ekspertizu i iskustvo - izjavio je Marko Kapelini (Mraco Capellini), zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa.

U prvoj fazi saradnje ekspertski tim sastavljen od predstavnika Banca Intesa i Euclid Network će u narednih šest meseci obići oganizacije civilnog društva u svim većim gradovima Srbije kako bi se upoznali sa potrebama i izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Nakon detaljne analize situacije inicijatori projekta će na osnovu dobijenih podataka razvijati strategiju modela finansijske održivosti za neprofitni sektor.

-Izuzetno smo zadovoljni što ćemo imati priliku da sarađujemo sa Banca Intesom kao i organizacijama civilnog društva u Srbiji stvarajući inovativne modele internacionalne međusektorske saradnje - izjavio je Filipo Adari (Filippo Addarii), izvršni direktor Euclid Network.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana