Erste banka: Kako pažljivim korišćenjem platnih kartica uštedeti novac tokom letovanja u inostranstvu

Objavljeno: 30.06.2011


Novosti iz banaka izvor: Erste banka

- Pitajte u svojoj banci za koje kartice nema provizije na POS terminalima u inostranstvu i direktno plaćajte njima u hotelima, restoranima i prodavnicama, umesto da podižete novac na bankomatima gde se naplaćuje provizija.
 

- Za podizanje gotovine na bankomatima je povoljnije koristiti debitnu od kreditne kartice.
 

- Pojedine međunarodne bankarske grupacije, poput Erste, klijentima omogućavaju besplatno podizanje novca debitnim karticama na bankomatima grupacije u bilo kojoj zemlji (u slučaju Erste Banke to su, između ostalih, Crna Gora i Hrvatska).
 

- Prepišite sa poleđine kartice broj za blokadu. U slučaju gubitka, krađe ili sumnje na zloupotrebu kartice, momentalno se javite na taj broj.
 

Ukoliko idete na odmor u inostranstvo, imajte na umu da nije svejedno na koji način plaćate robu i usluge, jer možete da ostvarite značajne uštede ako odaberete najpogodniji način plaćanja. Raspitajte se u svojoj banci koje kartice imaju posebne karakteristike koje su pogodne za odreĎeni vid plaćanja.
 

Aleksandra Ognjanović, direktorka Direkcije za razvoj poslova sa stanovništvom Erste Bank a.d. Novi Sad, podsetila je na nekoliko najvažnijih saveta.

- Za plaćanje odreĎenim karticama na POS terminalima se ne plaća provizija. Stoga, umesto podizanja gotovine na bankomatu, pri čemu se uglavnom plaća provizija, za plaćanje robe i usluga na trgovačkim mestima koja imaju POS terminale poput hotela, restorana, prodavnica, taksija koristite takvu karticu -  navodi Ognjanović.
 

Ukoliko vam trgovac (ili bankomat) ponudi konverziju valuta na licu mesta, savetujemo da to odbijete. Kursevi za ovakvu konverziju veoma su nepovoljni. Recimo, ako karticom vezanom za dinarski račun plaćate u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu. Konverziju će uraditi banka pod neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili od trgovca.
 

Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu, jer su provizije za podizanje gotovine debitnom karticom manje. Ukoliko je banka čiju karticu koristite deo meĎunarodne grupacije, moguće je i da se za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te grupacije uopšte ne naplaćuje provizija. To je slučaj sa debitnim karticama Erste Banke, pomoću kojih na bankomatima banaka članica Erste Grupe ne plaćate proviziju u osam zemalja – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj i Ukrajini.
 

Prilikom podizanja gotovine ili plaćanja debitnim karticama, na bankomatu ili POS terminalu izaberite vrstu računa za koji je vezana vaša kartica. Biće navedeni, na primer: current account (tekući račun), debit ili cash account. Ako plaćate ili podižete novac kreditnom karticom, izaberite vrstu računa ’credit account’.
 

Treba imati u vidu i da je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou – svaka banka odreĎuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata.
 

Ne treba zaboraviti opšte savete prilikom korišćenja kartica:
- Kad plaćate, karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora – neka je trgovac upotrebi pred vama.
- Proverite račun tj. slip koji dobijete prilikom plaćanja i sačuvajte ga dok transakcija ne bude proknjižena, tj. dok ne dobijete mesečni izvod iz banke.
- Nikome ne saopštavajte PIN kodove i ne nosite ih sa sobom.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana