Banca Intesa dobitnik Euromoney nagrade

Objavljeno: 08.07.2011


Novosti iz banaka izvor: Banka Intesa

Renomirani finansijski časopis Euromoney dodelio tradicionalne nagrade


Beograd (08. jul) – Prema tradicionalnom istraživanju koje je sproveo Euromoney, vodeći svetski časopis u oblasti finansija i bankarstva, najbolja banka u Srbiji u 2010. godini je Banca Intesa. Kriterijumi na osnovu kojih je ova prestižna nagrada već drugu godinu za redom dodeljena Banca Intesa su ostvareni poslovni rezultat, kvalitet usluga, profesionalizam i inovativnost u svim segmentima poslovanja. U obrazloženju Euromoney nagrade stoji da iako su tokom prethodne godine, rastuća inflacija i niz poskupljenja izazvali pad u kvalitetu aktive bankarskog sektora Srbije, to nije sprečilo Banca Intesa da ponovo ostvari izuzetne rezultate. Bez obzira na vodeću poziciju u zemlji po ukupnoj aktivi, članica Intesa Sanpaolo grupacije povećala je svoju bilansnu sumu za dodatnih 16,6 odsto na 359,1 milijardi dinara (5,31 milijardi dolara) u 2010. godini, ostvarivši neto dobit od 7,62 milijardi dinara što predstavlja rast od 26,8 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.
Velika potražnja za kreditima, kako u sektoru stanovništva, tako i u sektoru privrede, uslovila je povećanje od 35,3 odsto u ukupnim plasmanima, dok je rast od 13,5 odsto u ukupnim depozitima doprineo održavanju koeficijenta odnosa kredita prema depozitima na zdravom nivou od 96,5 odsto. Procenat kašnjena u otplati kredita u Banca Intesa su ispod proseka bankarskog sektora i znatno niži od nivoa koji je prisutan kod manje konzervativnih zajmodavaca. Takođe, rezultati prvog kvartala sa konačnom cifrom od 2,42 milijardi dinara nagoveštavaju još jednu uspešnu godinu, navodi Euromoney.


Na svečanom godišnjem prijemu “Nagrade za izvrsnost” (Awards for Excellence) priznanje je u ime Banca Intesa primila Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.
„ Ovo priznanje je još jedan dokaz da je, ukoliko svoju poslovnu strategiju utemeljite na izuzetno visokim standardima kvaliteta usluga, inovacijama i profesionalizmu, i u veoma kompleksnim tržišnim okolnostima moguće ostvariti dobre rezultate i učvrstiti vodeću poziciju. Banca Intesa je u prethodnoj godini, deleći sudbinu celokupnog bankarskog sektora Srbije, nailazila na brojne izazove od kojih je sigurno najsloženije bilo napraviti dobar balans između potrebe da ispuni očekivanja klijenata i zadrži dinamičnu kreditnu aktivnost. Uverena sam da je izuzetno razumevanje naših klijenata i podsticaj privrednom razvoju uz istovremeno očuvanje kvaliteta kreditnog portfolia ono što nas izdavaja na tržištu“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, na svečanoj ceremoniji u Londonu.
Banca Intesa je deo Intese Sanpaolo, koja je jedna od vodećih bankarskih grupacija u evrozoni i neprikosnoveni lider u Italiji svim oblastima poslovanja - poslovanje sa stanovništvom, privredom i upravljanju sredstvima. Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži od 5.700 ekspozitura, banka u Italiji opslužuje 11 miliona klijenata i ostvaruje tržišno učešće od preko 15 odsto u većini regiona u Italiji. Međunarodne aktivnosti grupacije Intesa Sanpaolo fokusirane su na rad sa stanovništvom u centralno-evropskim zemaljama i u mediteranskom bazenu, gde u 13 zemalja kroz mrežu od 1.700 ekspozitura opslužuje 8,3 miliona klijenata. Pored toga, u cilju podrške klijentima iz korporativnog sektora grupacija Intesa Sanpaolo ima predstavništva i kancelarije u 29 zemalja u kojima posluju italijanske kompanije među kojima su SAD, Rusija, Kina i Indija.
Euromoney „Nagrade za izvrsnost“ se tradicionalno dodeljuju od 1992. godine. Svake godine stručni žiri detaljno analizira poslovanja banaka i osiguravajućih kompanija u skoro 100 zemalja sveta. Zajednički imenitelj svih nagrada koje se dodeljuju najuspešnijim institucijama je snažna upravljačka vizija, inovativnost i specifičnost po kojoj su prepoznatljivi na tržištu.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana