Grawe osiguranje po profitabilnosti jedan od lidera na tržištu osiguranja

Objavljeno: 14.07.2011


Novosti iz banaka izvor: Grawe osiguranje

GRAWE osiguranje a.d.o. zabeležilo je u prošloj godini odlične poslovne rezultate i još jednom pokazalo da je po profitabilnosti jedan od lidera na tržištu osiguranja u Srbiji. U prošloj godini GRAWE osiguranje ostvarilo je rast premije od 17 odsto, dok je prosečni rast premije u sektoru osiguranja u našoj zemlji, prema izveštaju Narodne banke Srbije, bio 5,6 odsto, izjavio je predsednik Upravnog odbora GRAWE osiguranja a.d.o. u Srbiji, gospodin Kristof Cetl (Christoph Czettl).
„GRAWE osiguranje je u 2010. godini uvećalo neto dobit za 57% u odnosu na 2009. godinu, na 299 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona evra. Prema Saopštenju Agencije za privredne registre o rezultatima poslovanja finansijskih institucija u Republici Srbiji ostvarenim u 2010. godini, sektor osiguranja u Srbiji ostvario je pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 1,95 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od čak 129,3 odsto u odnosu na 2009. godinu. Oko 1/6 tog rezultata ostvarilo je GRAWE osiguranje, iako naše osiguravajuće društvo zauzima samo oko 3% ukupnog tržišta.“, naglasio je Kristof Cetl. I bilansna suma GRAWE osiguranja uvećana je za 30 odsto i dostigla je nivo od preko 9 milijardi dinara. Cetl je dodao da je na taj način GRAWE osiguranje a.d.o. dodatno učvrstilo svoju poziciju među uspešnim kompanijama u sektoru osiguranja u Srbiji, čemu doprinosi i stabilna pozicija među liderima u sektoru životnog osiguranja u Srbiji.
Prema podacima Narodne banke Srbije, u strukturi premije osiguranja u 2010. godini u Srbiji, učešće neživotnih osiguranja iznosila je 83,5 odsto, dok se učešće osiguranja života povećalo sa 14,7 odsto u 2009. na 16,5 odsto u 2010. godini.
„Prema pomenutom Saopštenju Agencije za privredne registre, sektor osiguranja je imao blagi rast i pozitivne tendencije možemo da uočimo i u sektoru osiguranja života. Iako ekonomski činioci nisu bili naklonjeni poslovanju kompanija na finansijskom tržištu, sektor osiguranja beleži rast prihoda od premija osiguranja i reosiguranja i rast rezervi, kao i rast bilansne sume za skoro 20 odsto. Iznos premije osiguranja per capita se povećao na 12 evra u segmentu osiguranja života, ali je i dalje daleko od proseka zemalja Evropske Unije i proseka zemalja u okruženju. Uprkos nepovoljnim ekonomskim tokovima, tržište osiguranja ima pozitivne tendencije i veliki potencijal za dalji rast i razvoj”, zaključio je predsednik Upravnog odbora Grawe osiguranja a.d.o, gospodin Kristof Cetl.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana