Banka Intesa: Odobravanje subvencionisanih kredita poljoprivrednim gazdinstvima

Objavljeno: 05.08.2011


Novosti iz banaka izvor: Banca Intesa

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Banca Intesa je postojeću ponudu kredita za poljoprivredna gazdinstva – fizička i pravna lica, proširila uvođenjem kratkoročnih i dugoročnih kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom. Kamatna stopa za korisnika pozajmice iznosi 8 odsto na godišnjem nivou, a otplata ovih kreditnih modela moguća je u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ili godišnjim anuitetima, uz veoma fleksibilna sredstva obezbeđenja.

Maksimalan iznos kredita za fizička lica, preduzeća i preduzetnike koji su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva iznosi 5 miliona dinara, dok je za zemljoradničke zadruge predviđeno finansiranje u maksimalnom iznosu do 15 miliona dinara. Takođe, svi zainteresovani klijenti mogu aplicirati za paralelno kreditiranje više projekata i namena do pomenutih limita. Novi subvencionisani kreditni modeli namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima obračunavaju se i realizuju u dinarima, bez valutne klauzule.

Kratkoročni subvencionisani zajmovi predviđeni su za ulaganje u obrtna sredstva, nabavku repromaterijala u biljnoj proizvodnji, refundiranje troškova ulaganja u tekuću sezonu i kupovinu stoke za tov, kao i za refinansiranje kratkoročnog kredita po programu Ministarstva poljoprivrede, prema Uredbi iz 2010. godine, a sa maksimalnim rokom otplate do 12 meseci.

Dugoročni krediti se prema programima Ministarstva poljoprivrede, odobravaju za ulaganja u osnovna sredstva – nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnju objekata za poljoprivredu, kao i za nabavku matičnog stočnog stada, radi proširenja proizvodnje. Ovi krediti se odobravaju sa rokom otplate do najviše 3 godine, uz mogućnost grejs perioda od 12 meseci, koji je uključen u ukupan rok otplate.

Banca Intesa je u prethodnim godinama bila jedan od lidera na domaćem tržištu u finansiranju poljoprivrede, o čemu svedoči podatak da je posredstvom Banca Intesa, a po programu Ministarstva poljoprivrede, u 2010. godini realizovano 1.860 kratkoročnih kredita u ukupnom iznosu od skoro 8,5 miliona evra i 140 dugoročnih kredita u ukupnom iznosu od preko 3 miliona evra. Imajući u vidu činjenicu da je zdrav i razvijen agrarni sektor ključ uspešnog oporavka i razvoja celokupne privrede, Banca Intesa nastoji da kontinuiranom finansijskom potporom ovom segmentu klijenata doprinese održivom ekonomskom razvoju zemlje.


 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana