Banca Intesa investira u autoindustriju

Objavljeno: 07.10.2011


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Beograd (07. oktobar) – U skladu sa poslovnim opredeljenjem da kontinurano investira u razvoj domaće privrede, Banca Intesa Beograd je, pod okriljem matične grupacije, potpisala ugovore sa ključnim dobavljačima FIAT-a, italijanskim kompanijama SIGIT SpA i HT&L Fitting SpA. Ugovor sa kompanijom SIGIT SpA iz Italije podrazumeva kreditiranje izgradnje pogona za proizvodnju plastičnih delova za Fiat – ova vozila u Srbiji u iznosu od 6,5 miliona evra. Finansiranje izgradnje fabrike za sveobuhvatno sklapanje točkova za FIAT-ova vozila na domaćem tržištu i nabavka opreme i instalacija u ukupnom iznosu od 2,6 miliona evra predviđeno je ugovorom Banca Intesa i kompanije HT&L Fitting SpA. Oba ugovora podrazumevaju dugoročni zajam na rok od 10 godina.
      „Svekupni oporavak i podsticanje razvoja domaće privrede dominantni je činilac u realizaciji uspešnog poslovanja Banca Intesa. U skladu sa takvim poslovnom filozofijom, Banca Intesa kontinuirano prepoznaje i podržava progresivne investicije od velikog značaja za zajednicu u kojoj posluje. Verujem da ćemo kroz ove projekte dati doprinos razvoju atomobilske industrije i još važnije, otvoriti nova radna mesta, stvarajući plodno tlo za dalji napredak domaćeg tržišta“, izjavio je Marko Kapelini (Marco Capellini), zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa.
      Kompanija SIGIT SpA iz Italije, sa otvorenim predstavništvom u Srbiji, jedan je od 5 ključnih dobavljača delova za FIAT-ova vozila. Osim firme u Italiji, SIGIT SpA ima proizvodni pogon u Turskoj, Rusiji i Poljskoj gde kompanija Fiat proizvodi automobil Fiat Panda. SIMEST, investicioni fond italijanske vlade imaće udeo od 49 odsto u ogranku ove firme u Srbiji. Prihodi Grupe u 2010. godini iznosili su 44 miliona evra, dok je profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije iznosio 3,9 miliona evra.
      Kompanija HT&L Fitting SpA je lider u pružanju sveobuhvatnih usluga sklapanja točkova u Italiji i ključni dobavljač FIAT-a Poljskoj. Kompanija HT&L Fitting SpA proizvodi oko 9.000.000 primeraka godišnje i zapošljava 360 ljudi. Kako bi bazu klijenata učinila raznovrsnijom, grupacija ulaže u Kinu, a takođe je otvorila predstavništva u Rusiji gde proizvodi za Volkswagen i PSA grupu. Prihodi grupe za 2010. godinu iznose 8,5 miliona evra, dok je profit pre kamate, amortizacije i oporezivanja (EBIDTA) bio 546 hiljada evra. U skladu sa poslovnim usmerenjem, kompanija HT&L Fitting SpA ima predstavništvo i u Srbiji, u Kragujevcu, koje će se baviti sveobuhvatnim sklapanjem točkova za FIAT-ova vozila koja će se proizvoditi od 2012. godine.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana