OTP grupa očuvala stabilnost i u vreme krize

Objavljeno: 14.03.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

OTP grupa ima dugu tradiciju poslovanja i jedna je od vodećih u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Odlična pozicija likvidnosti i kapitala u OTP grupi, koja već godinama posluje i u Srbiji, u skladu je sa Bazel III zahtevima, a prema rezultatima evropskih stres testova, Grupa se odlično pokazala u 2010. i u 2011. godini. OTP grupa postigla je posebno dobre rezultate u Rusiji gde je prikazala duplo veći profit nego u 2010. godini.

OTP grupa, uspela je da očuva stabilnu sposobnost za zarađivanje tokom godina krize, a pozicije kapitala i likvidnosti u međunarodnim okvirima ostale su na visokom nivou. U 2011. godini OTP grupa prikazala je 578,06  miliona evra usklađenih neto prihoda (ne računajući uticaj poreza za banke, prevremene otplate hipoteka u stranoj valuti i otpisa gudvila).

Strane podružnice su uspele da utrostruče svoju dobit realizujući 182.66 miliona evra u poređenju sa 60,89  miliona evra u prethodnoj godini. U okviru toga, OTP Bank Rusija prikazala je dvostruki profit u odnosu na 2010. godinu, dok su ukupni gubici manjih podružnica značajno pali. Kao rezultat toga ukupna usklađena dobit OTP banke van matične Mađarske bila je 32% naspram 10% iz 2010. godine.

U prethodnoj godini, najbrži rast kreditnog portfelja zabeležen je takođe u Rusiji: portfelj kredita sa valutnom klauzulom povećao se za 30% u poređenju sa prethodnom godinom, što je značajno potpomognuto portfeljom potrošačkih kredita. Kreditni portfelj u Rumuniji i Bugarskoj je takođe nastavio sa rastom (6% odnosno 2%). Pozitivno je uticala i činjenica da se kreditni portfelj u Ukrajini stabilizovao kao rezultat stalnog unapređenja POS kredita i obnavljanja kreditne aktivnosti za privredu.

Kada su u pitanju depoziti, najveći rast, u poređenju sa prethodnom godinom je ostvaren u Ukrajini (+16%), Rusiji (+12%) i Bugarskoj (+7%).
Prema drugom stres testu, koji je sprovela Evropska bankarska agencija 2011. godine, osnovni kapital OTP banke je bio na trećem mestu među evropskim bankama. U decembru 2011. godine, Evropska bankarska agencija sprovela je još jedan test sa akcentom na izloženost sredstvima obezbeđenja, a rezultat je ponovo bio ubedljiv pa tako OTP grupa ispunjava zahtev od 9% osnovnog kapitala.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana