Master card: Mobilni telefon u funkciji platne kartice

Objavljeno: 10.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Banca Intesa u saradnji sa kompanijama Telekom Srbija i MasterCard uvodi na tržište Srbije jedinstvenu uslugu beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom zasnovanu na NFC (Near Field Communication) tehnologiji.

NFC tehnologija se koristi za prenos podaka neophodnih za plaćanje (broj kartice, rok važnosti i drugi) sa mobilnog telefona do POS terminala i omogućava korisnicima „pametnih“ telefona jednostavno i brzo plaćanje roba i usluga prinošenjem mobilnog uređaja POS terminalu sa PayPass čitačem. Sami podaci o MasterCard platnoj kartici se nalaze učitani na SIM kartici mobilnog telefona, ispunjavajući stroge bezbednosne standarde, čime se osigurava najviši stepen zaštite od moguće zloupotrebe i kopiranja podataka ali i istovremeno i dinamičko ažuriranje parametara kroz mrežu mobilne telefonije u cilju postizanja adekvatne kontrole korišćenja.

Banca Intesa je krajem 2008. godine izdala prvu beskontaktnu platnu karticu u Srbiji i na Balkanu u želji da omogući klijentima što jednostavnije i efikasnije obavljanje finansijskih transakcija.

„Analizirajući savremene trendove i inovacije kao i navike i potrebe korisnika Banca Intesa platnih kartica, odlučili smo da pored beskontaktnog plaćanja platnim karticama klijentima omogućimo i opciju korišćenja mobilnog telefona za plaćanje roba i usluga na POS terminalima. Imajući u vidu penetraciju i broj ovih uređaja ali i značaj mobilnog telefona u svakodnevnom životu planiramo da nastavimo istraživanje i razvoj u ovoj oblasti kako bismo korisnicima na našem tržištu omogućili korišćenje najsavremenijih proizvoda i usluga iz oblasti platnih kartica. Očekujemo da i druge kartičarske kompanije uskoro podrže NFC i beskontaktnu tehnologiju na srpskom tržištu, kao i sve veći broj korisnika mobilnih uređaja podesnih za ovakav vid plaćanja.“, izjavio je Miloš Nedeljković, direktor Sektora za platne kartice i direktne kanale Banca Intesa.

Uvođenje NFC tehnologije na srpsko tržište rezultat je praćenja najnovijih telekomunikacionih trendova u svetu,  o čemu svedoči i podatak da vodeći operatori koji su se uključili u razvoj NFC SIM platforme pokrivaju 60 odsto korisničke baze mobilnih pretplatnika u svetu.
„Prva NFC transakcija u Srbiji je obavljena i to je dobar početak. Ova tehnologija, međutim, pruža ogromne mogućnosti u različitim industrijama u kojima su poželjna stalna unapređenja korisničkog iskustva. mt:s i Banca Intesa su pokazale da su upravo to imale na umu kada su pokrenule pilot projekat, ali za širu primenu ovog naprednog koncepta neophodno je uključivanje svih aktera, privrede i institucija, kako bi korisnicima u što kraćem roku ponudili raznovrsne servise i usluge odnosno jedno sasvim novo iskustvo mobilnog plaćanja“, rekla je Natali Delić, direktor Sektora za razvoj usluga za rezidencijalne korisnike Telekoma Srbija. 

MasterCard je prva kartičarska kompanija koja je prepoznala prednost korišćenja NFC tehnologije u Srbiji.

„Kao lider u inovacijama u platnoj industriji, kompanija MasterCard je posvećena pažljivom praćenju potreba korisnika i  pružanju rešenja koja najbolje odgovaraju njihovom stilu života. Danas korisnici traže brzinu, praktičnost i sigurnost, pa su najtraženija ona platna rešenja koja obuhvataju sve tri potrebe. Mobilni telefon je najbolji primer takvog platnog sredstva, samim tim što je uvek na raspolaganju. Inkorporiranjem MasterCard PayPassTM beskontaktne tehnologije u mobilni telefon sa ugrađenom NFC tehnologijom dovoljno je da jednom prislonite telefon POS terminalu sa PayPass čitačem da biste brzo obavili kupovinu. Ovaj način plaćanja je uz to i bezbedan, pošto je telefon tokom kupovine samo u vašim rukama. Ponosni smo na ovaj zajednički projekat sa našim dugogodišnjim partnerom Banca Intesa i kompanijom Telekom Srbija i nadamo se da ćemo putem ovog savremenog platnog rešenja poboljšati svakodnevnu kupovinu korisnicima u Srbiji", izjavio je Gabrijel Gita, menadžer za razvoj poslovanja kompanije MasterCard Europe u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Očekuje se da će beskontaktno plaćanje mobilnim telefonima uz pomoć NFC tehnologije biti dostupno korisnicima „pametnih“ telefona u poslednjem kvartalu ove godine.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana