NLB banka Beograd nagrađuje najbolju ideju sa milion dinara

Objavljeno: 15.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

NLB banka Beograd, kao društveno odgovorna kompanija, odlučila je da organizuje konkurs za izbor najboljih projekata u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane.

Konkurs za najbolje projekte se otvara 15. maja i trajaće do 15. avgusta 2012. godine, a na njemu mogu učestvovati svi poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo. 

- NLB banka Beograd želi da pomogne i podrži ovaj značajan vid proizvodnje koji predstavlja budućnost poljoprivrede. Namera nam je da podstaknemo poljoprivrednike sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima da prošire svoja znanja u ovoj oblasti, da započnu ili prošire već postojeću proizvodnju i da javnost bolje upoznamo sa zdravijim načinom života. NLB banka Beograd inače nudi široku paletu namenskih proizvoda za poljoprivrednike. Takva ponuda je rezultat dugogodišnjeg iskustva u saradnji sa ovim segmentom korisnika, koji je veoma značajan za banku - izjavio je Milan Radojević, izvršni direktor Centra poslovne mreže NLB banke Beograd.

Ovaj konkurs predstavlja odličnu mogućnost da poljoprivredni proizvođači koji se najviše angažuju i naprave najbolji projekat, uz pomoć nagrada koje dobiju taj projekat započnu i realizuju.

Za tri najbolja projekta, NLB banka Beograd je pripremila izuzetno vredne novčane nagrade.
Najbolji projekat NLB banka Beograd će nagraditi sa čak 1.000.000 dinara. Dobitniku druge nagrade banka će dodeliti 400.000 dinara, a treće mesto biće nagrađeno sa 200.000 dinara.

Projekti koji konkurišu za nagradu moraju biti u skladu sa svim načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane, a rezultati konkursa biće objavljeni u septembru.

Izbor najboljih projekata će vršiti stručni žiri, koji čine eksperti iz oblasti organske proizvodnje hrane, urednici specijalizovanih časopisa i organizatori konkursa. Predsednica žirija je prof. emeritus dr Branka Lazić, sa novosadskog Poljoprivrednog fakuleta, kao jedan od najvećih stručnjaka u oblasti organske proizvodnje hrane.

Organska proizvodnja i prerada hrane, koja je bezbedna po zdravlje ljudi, predstavljaju budućnost poljoprivrede, kako u Evropi, tako i u celom svetu. Naime, radi se o zakonski regulisanom sistemu kontrolisane i sertifikovane proizvodnje hrane koji pripada održivoj poljoprivredi, objedinjujući tradiciju i nova naučna i tehnološka znanja uz poštovanje prirodnih principa. Međusobno povezane metode omogućuju da se ispune zahtevi potrošača za kvalitetom i zdravstvenom bezbednošću hrane i istovremeno doprinese zaštiti biodiverziteta i životne sredine.

Organska proizvodnja obezbeđuje podršku međunarodnih organizacija za očuvanje životnog ambijenta i životne sredine i time doprinosi i globalnoj popularizaciji jedne zemlje i njene privrede. S obzirom da je Republika Srbija u pogledu izvoza prehrambenih proizvoda u velikoj meri orijentisana na tržište evropskih zemalja, povećanjem organske sertifikovane proizvodnje omogućuje se ne samo zadovoljenje potreba domaćeg tržišta, već i izvoz.

Osnovni principi organske poljoprivrede

Osnovne principe za razvoj organske poljoprivrede postavio je IFOAM (Međunarodna federacija pokreta za organsku poljoprivredu). Na ovim standardima zasnivaju se regulative EU, zatim Codex Alimentarius, kao i Zakon o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima Repubike Srbije.

Ti principi su:

Princip zdravlja — organska poljoprivreda treba da održi i poveća zdravlje zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i planete u celosti.
Princip ekologije — organska poljoprivreda treba da se zasniva na živim eko-sistemima i ciklusima, da radi sa njima, da ih podržava i pomogne njihovom održanju.
Princip pravednosti — organska poljoprivreda treba da se zasniva na poštenim odnosima prema opštem okruženju, prirodi i životu.
Princip negovanja i staranja —organskom poljoprivredom treba upravljati na oprezan i odgovoran način da bi se očuvalo zdravlje i blagostanje sadašnjih i budućih generacija i ekosistema.

Konkurs realizuje NLB banka Beograd u saradnji sa Nacionalnim asocijacijom za organsku proizvodnju – Serbia organica i Centrom za

organsku proizvodnju Selenča.
Detaljne informacije o ovom konkursu svi zainteresovani mogu dobiti putem sajta NLB banke Beograd – www.nlb.rs/organic , u svim poslovnicama banke, ili putem Kontakt centra banke 0700 655 522 i 021 452 144.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana