BNP Paribas grupa ozvaničila prisustvo u Srbiji

Objavljeno: 16.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

BNP Paribas je jedna od najbolje rangiranih bankarskih institucija na svetu prema oceni agencije za kreditni rejting, Standard&Poor's sa rejtinom AA-. Grupa posluje u 80 zemalja putem jedne od najobimnijih poslovnih mreža sa oko 200.000 zaposlenih.

Findomestic banka posluje u Srbiji od početka 2006. godine, a od 2011. je u potpunosti u vlasništvu "BNP Paribas grupe" koja je tada preuzela upravljanje i bankom u Srbiji.

Findomestic banka promenila je svoj vizuelni identitet, sa ciljem da na tržištu Srbije ozvaniči prisustvo "BNP Paribas grupe", jedne od najvećih i najsigurnijih bankarskih grupacija u svetu, sa sigurnom bazom kapitala.

- Nastavićemo da se razvijamo kao univezalna banka koja svoje poslovanje zasniva na dva ključna segmenta - poslovima sa privredom i poslovima sa stanovništvom uključujući i kreditiranje stanovništva - rekao je regionalni predstavnik "BNP Paribas grupe" Patrik Kolan (Patrick Collin).

Kolan je istakao da ozvaničeno prisustvo "BNP Paribas grupe" na lokalnom tržištu ipak ima širi značaj.

- Pored podrške daljem razvoju poslovnih segmenata Findomestic banke, aktivno prisustvo "BNP Paribas grupe" predstavlja dodatnu vrednost za klijente, i građane i privredu, doprinoseci unapređenju kvaliteta bankarskih usluga, kao i dodatnu vrednost za bankarsko tržište Srbije donošenjem dobre međunarodne poslovne prakse - rekao je on.

Ciljevi Findomestic banke kako je objasnio član Izvršnog odbora banke Vladimir Marković, su "primena međunarodnog iskustva i znanja na lokalno tržište unapređenjem nivoa usluga, kao i unapređenje poslovanja sa privredom pružanjem pune finansijske podrške velikim lokalnim i međunarodnim korporativnim klijentima".

Findomestic banka će nastaviti da razvija i unapređuje kvalitet proizvoda i usluga za stanovništvo, uključujući i segment kreditiranja stanovništva kao i dalje jedina specijalizovana banka na tržištu.

- Odluka "BNP Paribas", jedne od najbolje rangiranih i najvecih bankarskih institucija u svetu, da učvrsti svoje prisustvo kroz dalji razvoj poslovanja u Srbiji, potvrđuje posvećenost ove grupacije lokalnom tržištu - zaključio je Marković.

Marković nije želeo da "licitira" sa tržišnim učešćem bi Findomestic banka mogla završiti ovu godinu. Na pitanje da li bi eventualno moglo doći do dokapitalizacije Findomestic banke od strane "BNP Paribasa", on je rekao da za tim nema potrebe, budući da je banka i sada dovoljno snažna.

Marković je izjavio i da je vođenje banke zapravo uspešno upravljanje rizicima, te da je stoga i Findomestic izdvojio više sredstava za eventualnu zaštitu u slučaju rizičnih plasmana.

"BNP Paribas" je zadržala profitabilnost u svakoj godini krize, a prvi kvartal 2012. godine banka je završila sa prihodom od 2,9 milrijardi  evra, što je povećanje od 9,6% u odnosu na rezultat prvog kvartala 2011. godine.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana