Neto dobit OTP Bank prevazilazi očekivanja analitičara

Objavljeno: 23.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

U prvom kvartalu 2012. godine, OTP grupa je ostvarila 43,8 milijardi forinti usklađenog neto prihoda, što je praktično jednako sa iznosom dobiti u baznom periodu i za 45% više nego u četvrtom kvartalu 2011. godine. Konsolidovana knjigovodstvena dobit je bila 12,8 milijardi forinti u poređenju sa gubitkom od 26 milijardi u četvrtom kvartalu 2011. godine i pozitivnim rezultatom od 37,2 milijardi forinti u prvom kvartalu 2011. godine. Od ukupnog usklađivanja u iznosu od 31 milijarde forinti u prvom kvartalu, pojedinačno najveća stavka je bio porez za banke za čitavu godinu, a 1,8 milijardi forinti je knjiženo kao gubitak iz prevremenih otplata.

U okviru konsolidovanih usklađenih prihoda, doprinosi stranih subsidijara dobiti su nastavili da rastu: u poređenju sa 32% neto dobiti u četvrtom kvartalu 2011. godine, oni su u prvom kvartalu povećali svoj udeo na 42% . Značajan deo kvartalne strane dobiti u iznosu od 18,5 milijardi forinti je došao iz Rusije (11,3 milijarde forinti) i Bugarske (9,9 milijardi forinti). Ruski i bugarski subsidijari su napredovali u poređenju sa prethodnim periodom, ali su i banke u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Slovačkoj ostvarile dobre rezultate.

Došlo je do daljeg pogoršanja kreditnog portfelja, a konsolidovani troškovi rizika u prvom kvartalu su bili 58,7 milijardi forinti. Pokrivenost DPD90+ je porasla za 1,9 procentnih poena i do kraja marta je dostigla 78,6%. Udeo DPD90+ se povećao sa 16,6% na 17,4%, a došlo je i do određenog ubrzanja pogoršanja u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Najvidljiviji rast pogoršanja je bio u Mađarskoj i Bugarskoj, mada su i obimi DPD90+ u Rusiji, Ukrajini i Rumuniji takođe rasli. Na osnovu kvartalnih podataka, za sada nema mnogo razloga za značajno usporavanje pogoršanja u konsolidovanom portfelju. Zbog nepovoljnog pravca u formiranju DPD90+ u prvom kvartalu, rukovodstvo sve manje veruje u predviđanja o smanjenju troškova rizika u 2012. godini.

Grupa i dalje održava stabilnu poziciju likvidnosti sa neznatnim dospećima do kraja 2012. godine.

Konsolidovani pokazatelj adekvatnosti kapitala prema MSFI-ju je dostigao 17,2%, pokazatelj osnovnog kapitala je porastao na 13,7% (+0,4 procentna poena u poređenju sa prethodnim kvartalom). Nekonsolidovani pokazatelj adekvatnosti kapitala OTP Bank Mađarske je, u skladu sa lokalnim propisima, bio 18,9% na kraja marta, odnosno za 1,0 procentna poena veći u poređenju sa prethodnim kvartalom. U prvom kvartalu 2012. godine, OTP Bank Mađarska je dokapitalizovala subsidijare u Crnoj Gori i Rumuniji u iznosu od 11 miliona EUR, odnosno 140 miliona leva.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana