Fond GGF Odobrava kredit od 23 miliona evra Komercijalnoj banci

Objavljeno: 24.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Fond ”Green for Growth Fund, Southeast Europe” (GGF) potpisao je danas ugovor o kreditu u iznosu od 23 miliona evra sa Komercijalnom Bankom AD Beograd , u cilju finansiranja novog programa Banke za kreditiranje energetske efikasnosti, a koji će privatnim domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima, korporacijama, javnim komunalnim preduzećima i opštinama u Srbiji omogućiti pristup dugoročnim kreditnim proizvodima za unapređenje energetske efikasnosti.

Komercijalna Banka je jedna od najvećih banaka u Srbiji u pogledu ukupne aktive, sa najvećom nacionalnom poslovnom mrežom koja će pomoći da se sredstva iz kredita odobrenog od strane Fonda GGF distribuiraju širom zemlje. Finansiranjem investicija u energetsku efikasnost preko bankarskog sistema u svojoj ciljnoj regiji, GGF dopire do širokog spektra poslovnih subjekata u privatnom sektoru, kao i do domaćinstava.

Komercijalna Banka će koristiti sredstva iz GGF-a za finansiranje investicija u projekte kao što su unapređenje termoizolacije zgrada i sistema za grejanje i zamena zastarelih proizvodnih pogona, čime će se pomoći preduzećima i domaćinstvima da smanje nivoe emisije ugljen-dioksida, potrošnju energije i troškove.

Predviđeno je da kredit GGF-a odobren Komercijalnoj Banci rezultira ukupnom uštedom primarne energije od 92.000 MWh na godišnjem nivou i godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida od 30.000 tona.

”Izuzetno smo srećni što se Komercijalna Banka pridružila Fondu GGF u promovisanju inicijative za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.  Ovim kreditom GGF će pomoći da se smanji potrošnja energije zemlje, kao i da se kompanije u Srbiji podrže u korišćenju visoko efikasnih tehnologija kao načina da unaprede svoju konkurentnost“, rekao je Dominique Courbin, Član Upravnog Odbora GGF-a.

“Upravo potpisani ugovor predstavlja novi kvalitet u kreditnoj ponudi Komercijalne banke. Nije reč samo o povećanom kreditnom kapacitetu i proširenju asortimana u postojećoj ponudi. Ovaj aranžman je novi korak Banke na putu kojim odavno ide, a koji se karakteriše odgovornim odnosom prema životnoj sredini i njenom očuvanju, u jednom od najvažnijih segmenata očuvanja planete uopšte, a to je energetska efikasnost”, izjavio  je prilikom potpisivanja Ugovora Dragan Santovac, zamenik predsednika IO Komercijalne banke. 

O FONDU GREEN FOR GROWTH FUND, SOUTHEAST EUROPE
 
Pokrenut od strane Evropske investicione banke i Nemačke razvojne banke (KfW), Green for Growth Fund, Southeast Europe (GGF), posvećen je povećanju energetske efikasnosti  i podsticanju korišćenja obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, BJR Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. GGF obezbeđuje sredstva finansijskim institucijama u svrhu kreditiranja malih i srednjih preduzeća i domaćinstava za finansiranje projekata energetske efikasnosti. Takođe, Fond direktno ulaže u projekte obnovljivih izvora energije, ESCO kompanije, kao i kompanije koje pružaju usluge ili su proizvođači energetski efikasne opreme ili proizvoda. GGF takođe pruža mogućnost da pomogne projekte i kroz tehničku pomoć koja može da obuhvati izradu studija, projektne dokumentacije, itd. Fond je osnovan kao javno-privatno partnerstvo. Investitori u Fond su članovi donatorske zajednice, međunarodne finansijske institucije i privatni investitori. Fond je registrovan prema luksemburškom zakonu kao preduzeće za ulaganja (SCIAV). Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services S.à r.l. iz Luksemburga u konzorcijumu sa investicionim savetnikom, Finance in Motion GmbH iz Frankfurta na Majni, Nemačka i tehničkim savetnikom MACS Management & Consulting Services GmbH iz Frankfurta na Majni, Nemačka.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana