Banka Intesa: Restauracija novopazarskih bedema

Objavljeno: 30.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Banca Intesa je potpisala Ugovor o saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture za sprovođenje projekta obnove Bedema u Novom Pazaru, čime su stvoreni uslovi za početak radova na restauraciji jednog od tri lokaliteta koja su pobedila na konkursu banke pod nazivom Mesto koje volim.

Banca Intesa je Ugovorom Zavodu donirala sredstva u visini od 10 miliona dinara namenjena za restauratorske i konzervatorske radove na novopazarskoj tvrđavi, a kao institucija pod čijom se zaštitom nalazi ovaj spomenik kulture, Zavod će uraditi projekat obnove, obaviti selekciju izvođača radova i vršiti stručni nadzor njihovih aktivnosti. Projektom su predviđeni radovi na Severnom i Zapadnom bastionu tvrđave, koji će obuhvatiti nadziđivanje bedema na zapadnoj strani, obradu kruna oba ugradna zida, blokovanje lica bedema, kao i temeljno čišćenje područja.  

Novopazarska tvrđava ima dvostruki status zaštite - kao pojednačni spomenik kulture i u okviru šire prostorne kulturno-istorijske celine sa starom čaršijom i kompleksom oko Altun-Alem džamije. Podigli su je Turci, pretpostavlja se krajem prve polovine XVIII veka, na mestu starijeg palisadnog utvrđenja, i zajedno sa starom čaršijom sa kojom se graniči na istočnoj strani predstavlja najstariji deo Novog Pazara. Tvrđavu nepravilnog trougaonog oblika čine tri bastiona postavljena na uglovima utvrđenja i odbrambeni bedemi koji ih povezuju.

Banca Intesa pokrenula je društveno odgovorni projekat Mesto koje volim u maju 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture i pomoć neprofitne organizacije Evropa Nostra Srbija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Stručna komisija u sastavu Vera Pavlović Lončarski, direkorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i predsednica komisije, Irina Subotić, predsednica organizacije Evropa Nostra Srbija, Gorčin Stojanović, pozorišni, filmski i televizijski reditelj, Vladimir Arsenijević, pisac, prevodilac i urednik, i Maja Kolar, direktorka Sektora za marketing i komunikacije Banca Intesa, od ukupno 1.290 lokaliteta koje su građani predložili u prvoj fazi projekta odabrala je deset finalista, od kojih su građani glasanjem izabrali tri pobednička mesta. Banka je izdvojila 30 miliona dinara za obnovu sva tri lokaliteta, a pored Novopazarskih bedema, za čiju obnovu je glasalo 36.145 građana, finansiraće i restauraciju i revitalizaciju Obeležja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu i Beogradskoj kapiji na Petrovaradinu, koja su osvojila najveći broj glasova građana.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana