Vojvođanskom IKT klasteru Erste Banka odobrila „EU kredit“ za finansiranje učešća u projektima u okviru IPA fonda

Objavljeno: 31.05.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Erste Bank a.d. Novi Sad odobrila je danas Vojvođanskom IKT klasteru „EU kredit“ koji će ovaj klaster informacionih kompanija iskoristiti za potrebe učešća u projektima finansiranim iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije.

Naime, kompanije iz Srbije koje žele da koriste bespovratna sredstva iz IPA fonda, pored detaljne pripreme projekata treba da obezbede i 15 odsto sopstvenih sredstava, dok preostalih 85 odsto dobijaju bespovratno. Vojvođanskom IKT klasteru će iz IPA fonda biti finansirana dva projekta, za koja je deo sopstvenih sredstava obezbedio posredstvom kredita Erste Banke.

- Kredit Vojvođanskom IKT klasteru je prvi kredit koji odobravamo sa ovom namenom. Postoji veliki potencijal da domaće kompanije koriste bespovratna sredstva iz IPA fondova, a ovo je jedan od načina da banka pomogne da se ova bespovratna sredstva više iskoriste-prokomentarisala je Mirjana Šakić, koordinatorka EU kancelarije Erste Banke.

Ona je dodala da se kompanije sve više interesuju za mogućnosti učestvovanja u projektima koje delimično finansira Evropska unija, jer preko njih mogu da realizuju određene investicije za koje nemaju dovoljno sopstvenih sredstava. „Međutim, zbog komplikovane procedure prijave ili zbog nedostatka sredstava za sufinansiranje koja se kreću od 15 do 50 odsto vrednosti projekta, iskorišćenost tih sredstava nije dovoljna. Podsetiću da je za kompanije trenutno otvoren javni poziv za kofinansiranje eko-inovativnih projekata čiji je cilj sprečavanje ili smanjenje ekološkog zagađenja i optimalna upotreba resursa. Poziv je namenjen svim pravnim licima. Ova finansijska podrška ima oblik granta i iznosi do 50 odsto opravdanih troškova po projektu dok je ukupan raspoloživ budžet za ovaj javni poziv blizu 35 milina evra“, kazala je koordinatorka Erste EU kancelarije.

Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera ističe da je i do sada apsorpcija EU fondova u Srbiji bila na niskom nivou, a da će se ta stopa smanjiti još više budući da će Srbiji sa sticanjem statusa zemlje kandidata za članstvo u EU uskoro biti dostupna daleko veća sredstva iz ovih fondova nego ranijih godina i dodaje:

- Imamo sjajnu priliku da u godinama pred nama pametno iskoristimo pretpristupne fondove kao snažan podsticaj razvoju naše ekonomije. Aranžman kakav smo napravili sa Erste Bankom je korak u dobrom pravcu i omogućava nam da mnogo lakše sprovedemo projektne aktivnosti. Ovo je za nas nastavak uspešne saradnje, a Erste iznova pokazuje da je institucija koja gleda daleko unapred. Očekujem da se i država ozbiljnije uključi u podršku svima koji planiraju da apliciraju za povlačenje sredstava iz EU i u tom pravcu je moguće razviti čitav niz instrumenata podrške.

Jedan od dva projekta Vojvođanskog IKT klastera iz programa prekogranične saradnje sa Mađarskom koji se finansiraju uz pomoć Erste Banke se fokusira na istraživanje i razvoj u oblasti ’embedded’ softverskih sistema, dok se drugi bavi razvojem seta usluga za preduzeća iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija u Srbiji i Mađarskoj.

Vojvođanski IKT klaster okuplja neke od najboljih kompanija iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji. Udruženje trenutno broji 27 kompanija u kojima radi ukupno oko 1.500 stručnjaka. Ova asocijacija uživa snažnu podršku zajednice kroz učešće institucija iz oblasti obrazovanja, regionalnog razvoja i civilnog sektora u sovjstvu počasnih, ali aktivnih članica.

Osnovan na inicijativu preduzeća iz sektora 2010. godine, danas ovaj klaster važi za najjači i najbolje organizovan klaster u Srbiji, a članice poseduju brojne reference kod globalno prepoznatljivih klijenata.

Trenutno je u Novom Sadu u toku konferencija Danube IT 2012 (31. maj – 1. jun) koju organizuje Vojvođanski IKT klaster, uz podršku više partnera, među kojima je i Erste Banka.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana