Komercijalna banka a.d. Beograd uspešno uvela SAP ERP rešenje

Objavljeno: 11.06.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Komercijalna banka a.d. Beograd, vodeća domaća banka, je tokom 2011. godine započela, a sada i završila implementaciju SAP ERP rešenja, kao osnove za potpunu integraciju i unapređenje sistema za robno-materijalno i finansijsko knjigovodstvo, logistiku, upravljanje ljudskim resursima i obračun zarada. Realizacijom ovog kompleksnog projekta, u celoj poslovnoj mreži banke, dostignut je viši stepen standardizacije i harmonizacije poslovnih procesa, integracije podataka, fleksibilnosti sopstvene IT infrastrukture i ažurno reagovanje na zakonske i tržišne promene, a sve u cilju unapređenja efikasnosti i racionalizacije troškova poslovanja, na zadovoljstvo klijenata, partnera, akcionara i zaposlenih Banke.

Odabran je pouzdan i proveren informacioni sistem koji podržava najbolju praksu vodećih svetskih kompanija. U odnosu na definisane kriterijume za izbor ERP rešenja, SAP je prednjačio po mnogim kriterijumima, kao što su funkcionalnosti ponuđenog rešenja, finansijska stabilnost, resursi i reference.

Za uvođenje SAP ERP rešenja izabrana je kompanija Atos IT Solutions and Services d.o.o. Beograd, koja je deo Atos grupacije, jednog od najvećih nezavisnih globalnih dobavljača IT servisa. O veličini i snazi ove grupacije svedoče, između ostalog, podaci da posluje sa godišnjim prometom od oko 9 milijardi evra i 75.000 zaposlenih, u preko 40 zemalja sveta. Partnerstvo kompanije Atos IT Solutions and Services sa kompanijom SAP traje duže od 30 godina.

Nakon devetomesečne realizacije, projekat je zvanično završen početkom juna 2012. godine. Uvođenjem u operativnu upotrebu SAP ERP rešenje, Komercijalna banka a.d. Beograd postala je prva banka u regionu koja je u svojoj centrali uvela SAP kao potpuno novo ERP rešenje. Poboljšanja u poslovanju ogledaju se već sada, ali su i očekivanja u budućnosti jednako važna. Uspostavljanjem precizne evidencije operativnih troškova stvaraju se uslovi za preciznije merenje troškova po profitnim centrima, filijalama, organizacionim delovima, projektima i zaposlenima, a sve u cilju njihove racionalizacije. S druge strane, u oblasti upravljanja ljudskim resursima, unapređenje se ogleda u softverskoj podršci pri izboru najboljih kandidata, raspoređivanju zaposlenih na poslove koji im najviše odgovaraju, određivanju potrebnih obuka, praćenje učinka zaposlenih i nagrađivanje u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Upotrebom ovog fleksibilnog i lako proširivog rešenja, Banka obezbeđuje platformu koja će u potpunosti, i na odgovarajući način, podržati dalji rast obima poslovanja i proširenja aktivnosti kako u zemlji tako i u regionu. Oslanjanjem na pouzdane partnere obezbeđeno je kvalitetno upravljanje rizikom, a izbor rešenja je Komercijalnu banku svrstao rame uz rame sa globalnim liderima na finansijskom tržištu, koji u velikom procentu koriste SAP ERP sistem.

Kompletno rešenje, uz detaljnu analizu svih bitnih elemenata projekta, biće predstavljeno tokom predstojećeg SAP Foruma koji će se održati 13. juna 2012.u Beogradu.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana