Sberbank najavljuje Ugovor za preuzimanje 99,85% banke DenizBank

Objavljeno: 11.06.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Ruska Sberbanka i vlasnici akcija Deniz banka AS (DenizBank)   - potpisali su konačan ugovor o preuzimanju 99,85% Deniz banke od strane Sberbanke u vrednosti od 6.469 miliona tuskih lira (po trenutnom kursu oko 2.821 miliona evra ili 3.504 miliona američkih dolara). Ovo znači da ukupni 100% kapital Deniz banke iznosi 6.479 miliona turskih lira. Transakcija obuhvata Deniz banku i njene ogranke u Turskoj, Austriji i Rusiji. Dogovorena kupovna cena jednaka je vrednosti Deniz banke akcija pomnožene sa 1,33 na dan 31. Marta 2012 i podložne su prilagođavanju na dan zatvaranja.

- Kupovina Deniz banke od strane Sberbanke je još jedan korak u primeni strategije Sberbanke za 2014. Godinu“, rekao je Herman Gref, predsednik Izvršnog odbora Sberbanke. Sa ovom akvizicijom, Sberbanka će ući na veoma privlačno tržište, koje je pokazalo izuzetan rast i nivo profitabilnosti u poslednjih nekoliko godina. Deniz banka je veoma kvalitetna univerzalna banka koju vodi izuzetan tim stručnjaka sa mrežom poslovnica u celoj državi i velikom stručnošću u segmentima poslovanja sa malim i srednjim preduzećima i poljoprivredom u Turskoj. Verujemo da možemo iskoristiti moderne CRM sisteme i IT sposobnosti Deniz banke kao osnovu za naše poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi. U vlasništvu Sberbanke, verujemo da će Deniz banka biti u stanju da nastavi sa jačanjem svoje pozicije na turskom tržištu i da uspostavi sinergiju sa rusko/tuskom trgovinom, turizmom i investicionim tokovima.

Ova transakcija, od koje Sberbanka očekuje rast svoje zarade, predstavlja najveću kupovinu u 170 godina dugoj istoriji banke i najnoviji potez  nakon nedavne akvizicjije  investicione banke Troika Dialogue i Volksbank International, nakon kojih se Sberbanka transformisala iz domaćeg lidera u vodeću međunarodnu finansijsku instituciju. Kupovina Deniz banke je u skladu sa najavljenom strategijom Sbrebanke za uvećanje neto profita iz svojih međunarodnih operacija i omogućiće Sberbanci da zauzme vodeći položaj u brzo-rastućoj turskoj ekonomiji.
Akvizicija Deniz banke za koju se očekuje da se završi 2012. podleže ograničenim uslovima koji prethode, uključujući i uobičajena regulatorna odobrenja. Konačno razmatranje biće prilagođeno na osnovu odnosa lira-za-liru radi uvećanja neto imovine Deniz banke sve do okončanja procesa što podleže određenim ograničenjima. Po okončanju, Sberbanka namerava da oglasi mandatornu tendersku ponudu za udeo u Deniz banci, u skladu sa regulativama tržišta kapitala u Turskoj.Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana