IFC pomože MK Grupu da ojača poljoprivredu u Srbiji

Objavljeno: 14.06.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, je odobrila kredit u iznosu od 45 miliona evra MK Grupi kako bi podžala razvoj agribiznisa u Srbiji. U Srbiji oko 45 procentata stanovništva živi u ruralnim područjima, a jedna trećina stanovništva se bavi poljoprivredom.

Dugoročno finansiranje IFC-a će pomoći ekspanziju MK Grupe, vodećeg agribiznis konglomerata u Srbiji koji je fokusiran na primarnu poljoprivredu i proizvodnju mesa. Deo kredita će biti iskorišćen za modernizaciju Carnexa, koga je prošle godine kupila MK Grupa. 

“Ovaj kredit pokazuje poverenje jedne od najvećih međunarodnih finansijskih institucija u našu poslovnu strategiju,” rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe. “Pomoći će nam da integrišemo Carnex, unparedimo naše aktivnosti u poljoprivredi i proširimo mrežu lokalnih dobavljača”

Poljoprivreda je ključan element ekonomije u Srbiji i predstavlja 21 procenat ukupnog društvenog proizvoda. U 2011. godini, ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije se povećao za oko 20 procentata u poređenju sa prethodnom godinom i dostigao 2,8 milijardi dolara. Sa više od dvadeset godina prisustva na lokalnom tržištu, MK Grupa obrađuje 21000 hektara zemlje. Kompanija takođe obezbeđuje seme, đubrivo i drugu operativnu podršku lokalnim proizvođačima koji obrađuju 200000 hektara. 

“IFC radi sa MK Grupom da bi povećao prozivodnju i izvoz hrane iz Srbije,” rekao je Gi Elena, direktor IFC-a za proizvodnju, poljoprivredni sektor i usluge za region Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike. “Ovaj kredit će takođe podržati ravnomeran ekonomski razvoj, tako što će pomoći MK Grupi da proširi mrežu lokalnih dobavljača, manjih farmera.”

Srbija je 2001. godine postala članica IFC-a. Do danas je u Srbiju IFC investirao oko 760 miliona dolara (611 miliona evra), ukčljučujući i sredstva koja smo mobilisali od naših partnera. Savetodavne usluge IFC-a imaju za cilj da poboljšaju investicionu klimu, poveća korišćenje obnovljivih izvora energije, ojačaju korporativno upravljanje, kao i da privuku učešće privatnog sektora u izgradnji infrastrukturnih projekata.

O Međunarodnoj finansijskoj korporaciji

IFC (Međunarodna finansijska korporacija), članica grupacije Svetske banke, je najveća globalna razvojna institucija usredsređena na privatni sektor. Mi pomažemo zemljama u razvoju da ostvare održiv rast tako što investiramo i pružamo savetodavne usluge kompanijama i vladama i mobilizujemo kapital na međunarodnom finansijskom tržištu. U fiskalnoj 2011. godini, za vreme svetske ekonomske krize, smo postigli rekordne rezultate, investirali gotovo 19 milijardi dolara i tako podržali naše klijente da otvore nova radna mesta, unaprede zaštitu životne sredine i pomognu svoje lokalne zajednice. Za dodatne informacije idite na www.ifc.org.
 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana