Reformisanje stratregije za napredak u zemljama centralne i istočne Evrope

Objavljeno: 13.07.2012


Novosti iz banaka izvor: Kamatica

Zamenik predsednika Upravnog odbora Sberbanke zadužen za međunarodno poslovanje, gospodin Sergej Gorkov, najavio je na konferenciji za štampu da je Nadzorni odbor Volksbank International odobrio strategiju za centralnu i istočnu Evropu do 2018. godine.

Strategija je zasnovana na dve glavne strateške inicijative. VBI već ima značajno iskustvo u oblasti poslovanja sa malim i srednjim preduzećima koje je ostalo nedovoljno zastupljeno u zemljama centralne i istočne Evrope i predstavlja mogućnost za širenje bankarskog poslovanja na srenji i duži period. Pod upravom Sberbanke, VBI će proširiti svoje prisustvo u segmentu malih i srednjih preduzeća tako što će obezbediti pun spektar usluga, od tradicionalnog bankarstva do savremenih bankarskih usluga, i obezbediti najbrže donošenje odluka u vezi sa kreditima na tržištu. VBI želi da postane partner po izboru regionalnih kompanija koje trguju u okviru centralne i istočne Evrope i sa zemljama Zajednice Nezavisnih Država kroz nova finansijska rešenja za trgovinu i izvoz. Istovremeno, VBI će ostati unverzalna banka koja izgrađuje efikasnu disrtibutivnu mrežu za poslovanje sa stanovništvom, ostvarivanje strateških partnerstava i uvođenje inovacija na lokalna tržišta.

"Lansiranjem univerzalne bankarske strategije, nameravamo da iskoristimo prednost rasta tržišta. VBI ima veliko iskustvo u pružanju usluga malim i srednjim preduzećima i ima kvalifikovane zaposlene na multinacionalnom nivou sa stručnim znanjem na lokalnom nivou.U kombinaciji sa znanjem, tehnološki naprednim rešenjima Sberbanke, jačini kapitala i sposobnosti finansiranja, ovo stvara snažnu osnovu za rast u centralnoj i istočnoj  Evropi“, rekao je gospodin Gorkov.

"Zato što Volksbank Sberbank u Mađarskoj pruža kapitalnu snagu, znanje i tehnologiju, sve okolnosti će garantovati ostvarenje naših planova i postavljanje naše banke na platformu rasta“, rekao je Dr Laslo Balaš, predsednik Volksbanke za Mađarsku. 

Sberbanka je izvršila preuzimanje VBI grupe, uključujući i njene filijale koje posluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Ukrajini u februaru 2012, te je na taj način stekla 300 novih poslovnica u centralnoj i istočnoj Evropi i preko 600.000 novih klijenata. Sberbanka je najveća banka u Rusiji i ima oko 27% učešća u bankarskim sredstvima u Rusiji, zapošljava oko 240.000 ljudi i opslužuje oko 70 miliona klijenata u više od 19000 ekspozitura. Njen kreditni portfolio čini otprilike jednu trećinu svih kredita u Rusiji a njen portfolio depozita pokriva oko polovinu svih depozita privatnih klijenta u Ruskoj Federaciji. Tržišna kapitalizacija Sberbanke je druga po veličini među evropskim bankama.

 Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana