Tekst objavljen: 27.12.2012 10:49        


Zbog najnovijih direktiva koje se odnose na rodnu ravnopravnost, premije auto-osiguranja u Evropskoj uniji biće izjednačene za muškarce i žene. To praktično znači da će mnoge žene vozači u EU ubuduće plaćati skuplje premije osiguranja.

EU: Skuplje auto-osiguranje za žene

Osiguravajuće kuće u Evropskoj uniji do sada su imale pravo da prilikom kalkulacija troškova auto-osiguranja u obzir uzimaju i pol osiguranika, pa su tako, na primer mlađe žene vozači plaćale manje premije u odnosu na muškarce iste starosne dobi.

Argumenti osiguravača zasnivali su se na statističkim podacima prema kojima su mlađi muškarci skloniji izazivanju saobraćajnih nesreća od svojih vršnjakinja. Takođe, analize pokazuju da su udesi u kojima učestvuju mladi vozači muškog pola daleko ozbiljniji i teži od onih u kojima su akteri mlade žene za volanom.

Međutim, odlukom Suda pravde Evropske unije, koja je stupila na snagu 21. decembra 2012. godine, statistika više neće uticati na cenu polise auto-osiguranja, bar kada je reč polu vozača.

Zanimljivo je da najnovija odluka organa EU koja treba da doprinese sprečavanju diskriminacije na osnovu pola, za razliku od nekih drugih, ovog puta neće doneti direktnu korist ženama, jer će mnoge od njih sada morati da izdvajaju više novca za auto-osiguranje nego što je to bio slučaj ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
žene auto osiguranje osiguranje autobomobila EU osiguranje evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana