Tekst objavljen: 05.03.2013 11:11        


Potrošači, kao savesni građani, ukoliko razmišljate o osiguranju svojih stanova i kuća, posebno u ovim hladnim, snežnim i kišovitim danima, dobro razmislite kakvo osiguranje želite da ugovorite. Ponude osiguravajućih društava treba pregledati, odlaskom u osiguravajuću kuću ili putem on line prezentacija koje one nude.

Evo šta treba znati kad osiguravate vašu imovinu

Ukoliko vam je nešto nejasno, obavezno postavljajte puno pitanja, sve dok vam i poslednji detalj ne bude bio kristalno razjašnjen.

Narodna banka Srbije ima rok od 30 dana da dostavi pismenim putem odgovor vama kao podnosiocu prigovora, ali i osiguravajućem društvu. U svom odgovoru, ona predlaže kako da se reši problem, a ne nalaže. Ukoliko se i tim putem ne usaglasite, pre pokretanja sudskog spora, postoji mogućnost rešavanja problema mirnim putem, medijacijom. Rok za postizanje sporazuma je 30 dana, a može biti i produžen na zahtev jedne od strana.
Polise osiguranja se odnose na građevinske objekte (npr.stanovi, kuće, pomoćni objekti - garaže i nusprostorije), vikend kuće; stvari u domaćinstvu (npr. gotov novac, vrednosni papiri, drago kamenje, plemeniti metali, pravi biseri i predmeti od njih, umetničke stvari i zbirke, lična dokumenta) i odgovornost prema trećim licima (npr.u slučaju da vi ili članovi vašeg domaćinstva nenamerno nanesete materijalnu štetu trećim licima).

Pokriće nastale štete zavisiće od postojanja različitih grupa rizika obuhvaćenih polisom osiguranja. Pokriće štete može biti u slučaju požara, izlivanja vode iz instalacija, bujice,loma stakla, eksplozije, itd. zatim u slučaju pokušaja ili izvršenja provalne krađe i razbojništva, itd.
Visina premije zavisiće od vrednosti vaše imovine i izabranog obima pokrića.

Ukoliko nastupi osigurani slučaj, hitno treba da se obratite osiguravajućoj kući na broj telefona koji je dat, a nakon toga pismenim putem treba da zahtevate naplatu štete. Osiguravajuća kuća će poslati procenitelja.

Ukoliko odgovor od osiguravajuće kuće ne dobijete u najdužem roku od 30 dana ili i ako ga dobijete, a niste zadovoljni njime, treba da se obratite Narodnoj banci Srbije kao nadzornom organu nad radom osiguravajućih kuća, prema Zakonu o osiguranju i Zakonu o Narodnoj banci Srbije.

Na osnovu vaše detaljne dokumentacije koju posedujete, kao i odgovora od strane osiguravajuće kuće, Narodna banka Srbije ima ovlašćenje da traži podatke od osiguravajućeg društva kao i od ostalih institucija, za koje smatra da mogu pružiti validne informacije.

Osiguravajuće društvo je dužno da se u roku od 8 dana pismenim putem izjasni o nastaloj situaciji i njenom rešavanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača osiguranje osiguranje imovine polisa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana